ABARE sausuma dēļ samazina graudu ražas prognozi Austrālijā

Austrālijas lauksaimniecības resursu un ekonomikas birojs (ABARE) samazinājis savu graudaugu un eļļas kultūru kopražas prognozi Austrālijai pašreizējai sezonai par 5 % līdz 41,4 milj.t. Kviešu ražas prognoze samazināta par 1 milj.t līdz 22 milj.t.

Pretēji USDA optimistiski noskaņotajiem ekspertiem, austrāliešu analītiķi ne pa jokam uztraukušies par dabas fenomena El Ninjo ietekmi uz graudaugu sējumiem. Lai arī ziema bija bagāta ar nokrišņiem, pēdējos mēnešos ir vērojams būtisks nokrišņu deficīts, un meteorologu prognozes vismaz tuvākajam laikam saglabājas neiepriecinošas. Ilgtermiņa laika apstākļu prognoze kontinenta graudu audzēšanas joslai salīdzinājumā ar iepriekšējo, septembrī publicēto, prognozi ir pasliktinājusies. Austrālijas sinoptiķi uzskata, ka tuvākos mēnešus laika apstākļi valstī graudaugu sējumiem būs nelabvēlīgi.

Atgādināsim, ka Austrālija ir viena no vadošajām kviešu audzētāj- un eksportētājvalstīm pasaulē. Tāpēc jebkāda veida izmaiņas ražas vai eksporta prognozēs ietekmē graudu tirgus konjuktūras veidošanos pasaulē.

Avots: proagro