Turcija meklē alternatīvas Krievijas kviešiem

Turcija sākusi meklēt alternatīvas Krievijas graudiem, jo radušās bažas par graudu eksporta tālākām perspektīvām pēc tam, kad pieaugusi spriedze abu valstu attiecībās Sīrijā notriektā bumbvedēja dēļ.

Oficiāli Krievija pagaidām pret graudu eksportu uz Turciju nevēršas, un kravas kuģi atstāj Krievijas ostas kā parasti, tikai atsevišķos gadījumos rodas problēmas, ziņo Reuters

Taču treideri abās pusēs bažījas, ka Krievija tomēr varētu sākt ierobežot graudu eksportu uz Turciju, vai nu arī pati Ankara var ieviest ierobežojumus, jo spriedze pieaug, un neviena no valstīm šobrīd neizrāda gatavību piekāpties.  

Krievija jau ir noteikusi  sankcijas pret Turciju, kas ietver dažādu pārtikas produktu importa aizliegumu. Un Ankara gatavo atbildes gājienu.

Treideri šobrīd strādā saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem, ir neliels daudzums jaunu darījumu ar drīzu piegādi, taču darbs pie tālākām perspektīvām ir iesaldēts. Atsevišķi turku treideri runā, ka viņi, skatoties uz nākamo gadu, jau sākuši strādāt pēc plāna "b".

"Mēs šobrīd neko neiepērkam, jo vēlamies saprast kas notiek", - pavēstījis Turcijas eksperts, kas ir atbildīgs par graudu iepirkumu no Krievijas.

Virkne Turcijas treideru uzskata, ka Ukraina būtu vislabākā alternatīva kviešu piegādēm no Krievijas, tiesa cenas par analogu kvalitāti ir augstākas. Tiek skatītas arī iespējas importēt kviešus no Eiropas Savienības.

Kijeva likusi saprast, ka tā priecāsies par tirdzniecības paplašināšanu ar Turciju. Turklāt valsts premjers Arsēnijs Jaceņuks trešdien valdības sēdē paziņoja, ka lauksaimniecības ministrija jau ir veikusi attiecīgas pārrunas ar Turcijas partneriem.

Savukārt Rusagrotrans eksperts Igors Pavenskijs pastāstīja, ka neatkarīgi no politiskās situācijas graudu eksports no Krievijas uz Turciju tuvākajos mēnešos samazinātos tāpat - sezonāli.

Graudu eksports caur Azovas ostām ierasti samazinās janvārī un februārī, un aptuveni divas trešdaļas no kopējā graudu eksporta apjoma Turcijai tiek piegādāts jūlijā - decembrī.

Pēc Rusagrotrans datiem, Krievija 2015. gada jūlijā - decembrī uz Turciju eksportēs 2,5 milj.t graudu.

Avots: zol