Krievija meklē jaunus graudu eksporta virzienus Turcijas vietā

Par Krievijas graudu importētājiem, ja no piegādēm atteiksies Turcija, var kļūt Tuvo Austrumu valstis, tai skaitā Irāna, Irāka un Lībija, kā arī Āfrikas valstis. 8. decembrī paziņojis Krievijas Lauksaimniecības ministrijas preses dienests.

"Gadījumā, ja graudu eksports uz Turciju tiks pārtraukts, par importētājiem var kļūt Tuvo Austrumu valstis (Irāna, Irāka, Lībija, Livāna, Izraēla, Jordānija u.c) un Āfrikas valstis (Maroka, Gana, Namībija, Nigērija, Gambija, Kamerūna, Kenija u.c), - teikts ziņojumā.

Tiek norādīts, ka 2015. gada 10. mēnešos Krievija uz Turciju eksportējusi pārtiku 1,4 miljrd. dolāru vērtībā. Lauksaimniecības produkcijas eksporta pamatdaļu veido graudi (56,1 % no kopējā apjoma, tai skaitā kvieši un tritikāle - 44,2 %).

"Kopš 2015. gada sākuma Krievija uz Turciju eksportējusi 3,5 milj.t graudu - gandrīz 12 % no graudu eksporta kopējā apjoma", - precizēts ziņojumā.

Savukārt 7. decembrī Krievijas vice premjers Arkādijs Dvorkovičs paziņoja, ka Krievijas valdībā netiek izskatīts jautājums par graudu eksporta aizliegumu uz Turciju ekonomisko sankciju ietvaros. Pēc lauksaimniecības ministra pirmā vietnieka Arkādija Dvorkoviča teiktā, Krievijas Lauksaimniecības ministrija neiniciēs graudu eksporta aizlieguma ieviešanu uz Turciju. 

Avots: apk- inform