ASV atkaro Kanādai daļu Itālijas cieto kviešu tirgus

Itālija šosezon salīdzinājumā ar pagājušo sezonu par 70 % palielinājusi cieto kviešu importu no ASV, ziņo aģentūra Bloomberg.

ASV cietos kviešus piedāvā par daudz zemākām cenām nekā Kanāda, kas līdz šim bija lielākā cieto kviešu piegādātāja Itālijai. Cieto kviešu raža Kanādā šogad būtiski cietusi no sausuma Saskačevanas un Albertas provincēs. ASV kviešu cena ar tūlītēju piegādi Lielo ezeru ostās svārstās ap 265 $/t, Meksikas līča ostās - ap 280-300 $/t. Kanādas kvieši Svētā Lavrentija upes ostās svārstās ap 293 $/t.

"Mēs esam ieguvuši daļu tirgus. Gads bija ražīgs, kviešu kvalitāte teicama, tāpēc mums ir daudz augstas kvalitātes cieto kviešu", - sacīja Rutgers Koekoeks, ASV kviešu asociācijas mārketinga speciālists.

Pēc ASV Lauksaimniecības ministrijas datiem, cieto kviešu bruto raža ASV šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu pieaugusi par 50 %, sasniedzot pēdējo piecu gadu maksimumu.

Savukārt cieto kviešu raža Kanādā pieaugusi tikai par 3,8 %, jo sausuma ietekmē samazinājusies gan ražība, gan sējumu platības.

Cieto kviešu eksports Kanādā salīdzinājumā ar pagājušās sezonas attiecīgo laika periodu samazinājies par 28 %, tai skaitā uz Itāliju - par 40 %.

Cieto kviešu importa pieaugums Itālijā ir laba ziņa ASV eksportētājiem, kam šosezon ir problēmas ar kviešu realizāciju. Eksportu apgrūtina augstais dolāra kurss un apjomīgais kviešu piedāvājums pasaulē. Pēc ASV Lauksaimniecības ministrijas prognozēm, ASV šosezon eksportēs ne vairāk kā 21,8 milj.t kviešu, kas ir zemākais rādītājs pēdējo 44 gadu laikā.

Avots: zol