Argentīnas kvieši pieteikuši nopietnu konkurenci pasaules tirgū

Argentīna pēc eksporta muitas nodevas atcelšanas ir kļuvusi par nopietnu konkurentu Krievijai un arī citām valstīm pasaules graudu tirgū. Tai pat laikā eksperti uzskata, ka "argentīnas kviešu tango" neturpināsies ilgi.

"Krievijas kviešu eksportētāji saskārušies ar jaunu konkurentu - Argentīnu, kas atcēlusi eksporta nodevu un būtiski devalvējusi nacionālo valūtu", - uzskata "Rusagrotrans" stratēģiskā mārketinga departamenta direktora vietnieks Igors Pavenskijs.

Pēc viņa teiktā, kārtējā Ēģiptes valsts kompānijas GASC rīkotajā tenderī argentīniešu kvieši ar lielu atrāvienu uzvarēja franču, krievu un rumāņu produkciju. Divas partijas katra 60 tūkst.t apmērā tika pārdotas attiecīgi par 174,88 $/t un 176,9 $/t (FOB), tikmēr Francijas kviešu cena bija - 187,42 $/t, Krievijas - 193 $/t, Rumānijas - 196,7 $/t.

"Šī situācija atgādina Krievijas kviešu parādīšanos GASC tenderī 2011/12. sezonas sākumā pēc eksporta embargo atcelšanas, - sacīja I. Pavenskijs. - Tad cenu starpība ar franču kviešiem sasniedza 30-35 $/t". - Tikai atšķirība ir tāda, ka kviešu krājumi ar attiecīgu proteīna daudzumu Argentīnā ir samērā nelielā daudzumā un var tikt eksportēti diezgan ātros tempos, uzskata viņš.

Pēc kompānijas "ProZerno" ģenerāldirektora Vladimira Petričenko teiktā, argentīniešu kviešu parādīšanās pasaules tirgū pēc eksporta muitas nodevu atcelšanas bija gaidāma un likumsakarīga, un tie izrādījās ārpus konkurences.

Pēc viņa sacītā, pēc Ēģiptes tendera ar piegādi 21 - 31. janvāris kviešu vidējā cena salīdzinājumā ar iepriekšējo tenderi saruka par 15 $/t līdz 190,94 $/t (C&F). "Neskatoties uz to, ka pēc eksporta režīma mīkstināšanas šāds pavērsiens tika gaidīts, iespaidīgā cenu krišanās šokēja", - paziņoja V. Petričenko.

Tai pat laikā viņš norādīja, ka tuvākais argentīniešu kviešu piedāvājums par 188,4 $/t (FOB), pat ņemot vērā apbrīnojami lēto fraktu no Argentīnas nav tik dempingojošs, kā uzvarējušās lotes. Francijas un Krievijas kvieši varētu mierīgi konkurēt ar Argentīnas kviešiem, cenai esot ne zemākai par 185 $/t.

Arī viņš uzskata, ka "argentīnas kviešu tango" nebūs ilgs, jo kviešu apjomi ar vajadzīgo kvalitāti šajā Dienvidamerikas valstī nav tik lieli.

Avots: zol