Valsts atbalsts lauksaimniecībai subsīdiju veidā šogad būs 8,611 miljoni eiro

Valdība sēdē otrdien atbalstīja noteikumu grozījumus, kas paredz, ka 2016.gadā valsts atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai subsīdiju veidā ir 8,611 miljoni eiro, aģentūrai BNS pavēstīja Zemkopības ministrijā (ZM).

Tajā skaidroja, ka, ievērojot Nacionālajā attīstības plānā 2014. līdz 2020.gadam lauksaimniecības nozarei izvirzītās prioritātes, izmaiņas noteikumos nosaka atbalsta pasākumus un to īstenošanai nepieciešamo finansējumu.

Pēc ZM paustā, ņemot vērā līdzšinējo pasākumu efektivitāti, valsts atbalsta līmeni un valsts ekonomikas situāciju, lauksaimniekiem ļoti būtisks valsts atbalsts ir jomās, kas veicinātu lauksaimnieka dzīvotspēju un konkurētspēju. Tāpēc 2016.gadā pieejamais finansējums galvenokārt paredzēts lauksaimniecības produktu ražotājiem šādiem pasākumiem

Lopkopības attīstībai - 5,517 miljoni eiro;

Augkopības attīstībai - 614,5 tūkstoši eiro;

Starptautiskai un savstarpējai sadarbībai - 678,6 tūkstoši eiro;

Tirgus veicināšanai - 327,3 tūkstoši eiro;

Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas veicināšanai - 50 tūkstoši eiro;

Iepriekšējā gadā sākto atbalsta pasākumu izpildes finansēšanai - 1,423 miljoni eiro.

Valsts budžetā katru gadu subsīdiju veidā tiek paredzēts valsts atbalsts lauksaimniecības attīstībai no gada pamatbudžeta kopējiem izdevumiem, kas tiek segti no dotācijām vispārējiem ieņēmumiem, atskaitot iemaksas Eiropas Savienības budžetā.