USDA samazina eļļas kultūru kopražas un krājumu prognozi pasaulei

ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) savā janvāra atskaitē samazinājusi eļļas kultūru kopražas vērtējumu pasaulei 2015/16. sezonai par 2 milj.t līdz 526,9 milj.t.

Sojas raža tiek paredzēta 319 milj.t līmenī, kas ir par 1,1 milj.t mazāk nekā lēsts decembrī. Ražas pieaugums gaidāms Ķīnā, tomēr tas nespēs kompensēt būtisko rādītāju samazināšanos ASV un Dienvidāfrikā.

Saulgriežu ražas prognoze pasaulei samazināta Argentīnas un Dienvidamerikas dēļ. Ražas pieaugums Krievijā nespēs kompensēt kopējo ražas samazināšanos pasaulē.

Tirdzniecība ar eļļas kultūrām pasaulē 2015/16. sezonā sasniegs 148 milj.t līmeni, kas ir par 0,3 milj.t vairāk kā prognozēts decembrī.

Eksperti prognozē sojas eksporta pieaugumu Argentīnā, sojas un rapša - Kanādā. Sojas eksporta apjomu samazināšanās gaidāma ASV.

Sojas pārstrādes prognoze palielināta Argentīnai, Ķīnai un Vjetnamai, rapša - Kanādai un Ķīnai.

Eļļas kultūru krājumi pasaulē sezonas beigās gaidāmi 90,9 milj.t līmenī, kas ir par 4,2 milj.t mazāk nekā prognozēts mēnesi atpakaļ. Samazinājums skāra sojas krājumus ASV, Argentīnā un Ķīnā, kā arī rapša krājumus Kanādā.

Avots: zol