Indijā, iespējams, drīzumā tiks atcelta nodeva kviešu importam

Indijā graudu pārstrādes lobiji iesnieguši valdībai priekšlikumu atcelt kviešu importa nodevu 25 % apmērā. Šāda prasība tiek pamatota ar būtisku spriedzes pieaugumu Indijas vietējā tirgū saistībā ar valstī gaidāmo neražu sausuma dēļ.

Vēsturiski Indija daudzus gadus bijusi nozīmīgs kviešu eksportētājs. Pāris iepriekšējos gadus Indijā tika novāktas rekordražas, un līdz ar to valstī pieauga kviešu krājumi, kas piespieda Indijas valdību palielināt to importa nodevu no 10 % līdz 25 %. Šogad situācija kardināli mainījusies. Sausuma dēļ virknē Indijas štatu gaidāma neraža, ieskaitot Pendžabu, kas ir nozīmīgākais šīs kultūras audzētājštats valstī. Tāpēc kviešu bruto raža var būtiski samazināties salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Visticamāk, pēc dažiem mēnešiem daudziem valsts štatiem radīsies vajadzība kviešus importēt, ko būtu grūti darīt pie pašreizējās fiskālās slodzes. Pēc speciālistu prognozēm, kopējie kviešu importa apjomi Indijā šogad var pārsniegt 2 milj.t.

Valsts budžets Indijā tiks apstiprināts tuvākajās nedēļās, tad arī tiks pieņemts lēmums par nodevas kviešu importam samazināšanu vai atcelšanu.       

Importa muitas nodeva 25 % apmērā Indijā tika ieviesta pagājušā gada 25. oktobrī un būs spēkā līdz 2016.gada 31. martam. Šis ir pirmais gadījums Indijā kopš 2007. gada, kad ieviesta nodeva kviešu importam. Tika plānots, ka tā Indijas graudu pārstrādātājiem padarīs kviešu importu no Austrālijas nerentablu.

Šosezon skopās ražas un vietējo kviešu cenu pieauguma dēļ  Indija, kas agrāk bija viena no nozīmīgākajām kviešu eksportētājām pasaulē, sāka aktīvi tos importēt - pirmkārt, jau no Austrālijas, neskatoties uz milzīgajiem kviešu vecās ražas krājumiem, kas pārsvarā glabājas sabērti kaudzēs uz klona. Jāpiebilst, ka šāda glabāšanas veida dēļ ar katru dienu pasliktinās graudu kvalitāte.

Tā kā vietējie graudu pārstrādātāji ne labprāt vēlējās pirkt dārgos zemākas kvalitātes vecās ražas kviešus, priekšroku dodot lētākajiem un labākas kvalitātes Austrālijas kviešiem, valsts valdība pieņēma lēmumu ieviest fiskālus ierobežojumus kviešu importam. Tikmēr eksperti paredz, ka, neskatoties uz nodevu, valstī tuvākajā laikā tiks importēti vēl līdz 0,5 milj.t kviešu no ES un Melnās jūras reģiona valstīm.

Avots: proagro