CONAB: kukurūzas raža Brazīlijā var sasniegt jaunu rekordu

Kukurūzas kopraža Brazīlijā 2015/16. sezonā sasniegs 83,3 milj.t, ziņo CONAB, Brazīlijas valsts monitoringa aģentūra.

Minētā prognoze par 1 milj.t pārsniedz janvāra vērtējumu. Ja prognoze piepildīsies, kukurūzas raža valstī salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieaugs gandrīz par 2 milj.t un sasniegs jaunu rekordu. Par pamatu tam ir šīs kultūras audzēšanas nosacīti augstā rentabilitāte, kas mudina lauksaimniekus palielināt sējumu platības. Tāpēc, lai arī pirmās ražas apjoms sasniedza tikai 27,8 milj.t (- 7,7 % salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu), otrā raža var ar uzviju kompensēt minēto samazinājumu un sasniegt 55,5 milj.t.

Sojas ražu eksperti valstij paredz 100,9 milj.t līmenī, kas ir par 1,2 milj.t mazāk salīdzinājumā ar iepriekšējo prognozi, taču par 4,7 milj.t pārsniedz iepriekšējās sezonas faktisko rezultātu. Turklāt paralēli arī analītiskā aģentūra Informa Economics samazināja savu sojas ražas prognozi Brazīlijai - par 0,9 milj.t līdz 100,5 milj.t, kas pēc viņu aprēķiniem, no pagājušā gada rādītāja atpaliek par 4,3 milj.t.

Atgādināsim, ka Brazīlija ir viena no vadošajām kukurūzas un sojas eksportētājvalstīm pasaulē. Situācija Brazīlijas lauksaimniecības kultūru tirgū zināmā mērā nosaka pasaules tirgus konjunktūru.

Avots: proagro