Graudu krājumi pasaulē 2015/16. sezonas beigās pieaugs līdz 642 milj.t - FAO

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija FAO prognozē, ka graudu krājumi pasaulē 2015/16. sezonas beigās sasniegs 642 milj.t, kas ir par 2,5 milj.t (0,4 %) vairāk salīdzinājumā ar sezonas sākumu, kad krājumi jau bija augstā līmenī. Kviešu krājumi sasniegs gandrīz 211 milj.t, kas ir par 4,7 milj.t (1,8 %) vairāk nekā gadu iepriekš. Visbūtiskāk kviešu krājumi pieaugs ASV (+ 5,1 milj.t), ES valstīs (+ 5 milj.t) un Ķīnā (+ 2,4 milj.t), kas ļaus ar uzviju kompensēt to kritumu citās valstīs, pirmkārt, Kanādā (- 2,9 milj.t), Indijā (- 2,5 milj.t) un Irānā (- 1,8 milj.t). Lopbarības graudu krājumi tiek prognozēti 265 milj.t līmenī - par 3,2 milj.t (1,2 %) vairāk salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Savukārt rīsu pārejošie krājumi var samazināties par 5,5 milj.t (3,2 %) līdz 166,6 milj.t salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu, jo prognozējamie ražas apjomi šogad būs nepietiekami, lai apmierinātu gaidāmo patēriņu.

FAO provizoriskās prognozes par graudaugu ražu pasaulē 2016. gadā ir neviennozīmīgas, tai skaitā EL Ninjo radīto laika apstākļu dēļ. Ziemeļu puslodē, kur tiek izaudzēta lielākā daļa kviešu, ziemas kviešu sēja ir pilnībā pabeigta. Pēc provizoriskiem datiem, ziemas kviešu sējumu platības ASV ir samazinājušās līdz zemākajam līmenim kopš 2010. gada. Eiropā sauso laika apstākļu dēļ Ukraina bija spiesta būtiski samazināt kviešu sējumu platības, savukārt Krievijā laika apstākļi saglabājas joprojām labvēlīgi, neskatoties uz to, ka valsts dienvidu un centrālajos rajonos nokrišņu ir nedaudz par daudz, teikts organizācijas ziņojumā.

Pēc FAO prognozēm, kviešu sējumu platības Eiropas Savienībā nedaudz samazināsies, taču nokrišņu režīms, kāds ir izveidojies, labvēlīgi ietekmējis dīdzību, un provizoriskās prognozes dod cerību iegūt augstu ražu trešo gadu pēc kārtas. Kas attiecas uz Āziju, tad Indijā nokrišņi musonu peridā, kas sākās 2015. gada oktobrī, izrādījās zem vidējā līmeņa, un tas negatīvi atsaucās uz kviešu sēju un sējumu platību apmēriem. Ķīnā kviešu sējumu platības saglabāsies iepriekšējā gada līmenī, pateicoties valdības atbalsta pasākumiem un labvēlīgajiem laika apstākļiem. Dienvidu puslodē nokrišņu deficīta dēļ 2016/17. sezonas sākumā var sarukt kviešu sējumu platības Argentīnā un Brazīlijā. Dienvidāfrikā El Ninjo atnestie karstie un sausie laika apstākļi negatīvi ietekmējuši visas graudaugu ražas.

Kas attiecas uz rīsu ražu 2016. gadā, tad valstīs, kas atrodas uz ekvatora un uz dienvidiem no tā, tās perspektīvas nav iepriecinošas: zemā nokrišņu līmeņa dēļ samazinājušās šīs kultūras sējumu platības Austrālijā, bet Indonēzijā aizkavējusies sēja. Tikmēr Dienvidamerikā rīsu sējumu platības negatīvi ietekmējis pārlieku lielais nokrišņu daudzums un iepirkuma cenu kritums.

Avots: idk