ABARE: nākamajā sezonā saruks sojas cenas, bet kanolas - pieaugs

Pēc Austrālijas lauksaimniecības resursu un ekonomikas biroja (ABARE) analītiķu prognozēm, Meksikas līcī amerikāņu ostās 2016/17. sezonā gaidāms sojas pupu cenu kritums par 13 ASV dolāriem tonnā līdz 349 ASV dolāriem tonnā, kas ir pēdējās desmitgades minimums.

"Neskatoties uz gaidāmo sojas pupu ražas samazināšanos pasaulē otro gadu pēc kārtas - līdz 311 milj.t (galvenokārt ražu krituma dēļ Argentīnā un ASV), sojas cenas saruks saistībā ar rekordaugstajiem šīs kultūras krājumiem šīs sezonas beigās un ar prognozējamo sojas spraukumu krājumu pieaugumu", - norāda ABARE analītiķi.

Savukārt kanolas (rapša paveids) cenas Hamburgas ostā 2016/17. sezonā palielināsies par 10 ASV dolāriem tonnā līdz pēdējo trīs gadu maksimumam 430 ASV dolāriem tonnā.

"Kanolas cenas pieaugs, sekojot prognozējamajam cenu kāpumam augu eļļām saistībā ar palmu eļļas ražošanas apjomu kritumu Dienvidāzijas valstīs", - uzskata speciālisti.

Pēc ABARE aplēsēm, kanolas krājumi pasaulē sezonas beigās samazināsies līdz pēdējo četru gadu minimumam. Līdz ar to kanolas piedāvājums saruks līdz 67 milj.t, kas arī ir pēdējo četru gadu zemākais rādītājs.

Avots: oilword