Indija nākamajā sezonā palielinās kviešu importu

2016/17. sezonā kviešu raža Indijā sasniegs 88 milj.t, kas ir vairāk nekā iegūts šinī sezonā (86,5 milj.t), taču būtiski atpaliek no 2014/15. sezonas rekordlīmeņa (95,9 milj.t), liecina ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) dati.

Gaidāmo ražu negatīvi ietekmēja nokrišņu trūkums un karstums sējas laikā un veģetācijas agrīnajā posmā. Gaisa temperatūra kopš oktobra sākuma līdz janvāra pirmajai nedēļai bija augstāka nekā ierasts, un tas radīja papildu stresu augiem. Vēsāku laika apstākļu un nokrišņu atnākšana janvāra otrajā nedēļā labvēlīgi ietekmēja sējumus un uzlaboja gaidāmās ražas perspektīvas. Ja laika apstākļi līdz ražas novākšanai saglabāsies normāli, kviešu vidējā ražība var sasniegt 29,9 c/ha, kas pārsniedz pagājušā gada rādītāju (28,3 c/ha), taču atpaliek no vairāku pēdējo gadu vidējā līmeņa (30-31 c/ha).

Kviešu patēriņš nākamajā sezonā Indijā pieaugs līdz 87,5 milj.t, par 1 % salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu.

Neskatoties uz to, ka raža būs aptuveni vienā līmenī ar patēriņu, Indija kļūs par kviešu neto importētāju. Ierobežotā piedāvājuma un pasaules zemo cenu dēļ kviešu imports pieaugs no 0,5 milj.t līdz 1 milj.t. Ja kviešu importa muitas nodevas darbības termiņš netiks pagarināts, Indijas dienvidos esošie graudu pārstrādes uzņēmumi dos priekšroku kviešu importam nevis to iepirkšanai valsts ziemeļu daļā. Pagājušajā gadā Indijas valdība palielināja kviešu importa muitas nodevu no 10 % līdz 25 %. Nodeva tika ieviesta, lai ierobežotu importu un samazinātu pārlieku lielos uzkrājumus valsts fondā. Tās darbības termiņš tika noteikts līdz 2016. gada marta beigām. Pasliktinoties kviešu ražas perspektīvām vai pieaugot vietējām cenām, importa prognoze Indijai tiks palielināta.

Ja attiecība starp vietējām un pasaules cenām saglabāsies tāda pati kā pašreiz, kviešu eksports Indijā nākamajā sezonā salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu samazināsies par 0,3 milj.t līdz 0,2 milj.t.

Avots: zol