Vācijā šogad kviešu un miežu ražas būs mazākas nekā pērn

Kviešu raža Vācijā 2016. gadā samazināsies par 1,7 % salīdzinājumā ar pagājušo gadu un sasniegs 26,10 milj.t. Tiesa tas joprojām uzskatāms par labu vidējo rādītāju, teikts Vācijas lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas atskaitē, ziņo aģentūra Reuters.

Pēc asociācijas prognozēm, ziemas rapšu raža valstī šogad var pieaugt par 0,7 % līdz 5,04 milj.t.

Kviešu sējumu platības salīdzinājumā ar pagājušo gadu praktiski nemainīsies un paliks 3,28 milj.ha līmenī. Taču ražība, visticamāk, samazināsies no 80 c/ha pērn līdz 79 c/ha šogad.

Vācija ir otra lielākā kviešu ražotājvalsts Eiropas Savienībā pēc Francijas, un ilgus gadus ir vadošā valsts rapša,  nozīmīgākās eļļas kultūras Eiropā, ražošanā.

Gan graudaugu kultūras, gan rapsis, pēc provizoriskiem datiem, ziemu pārziemojuši bez būtiskiem zaudējumiem.

Ziemas miežu raža (tiek izlietota lopbarībā) Vācijā šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu samazināsies par 2,1 % līdz 9,43 milj.t. Vasaras miežu raža (tiek izmantota iesala ražošanā) saruks par 1,2 % līdz 1,97 milj.t saistībā ar sējumu platību samazināšanos.

Kukurūzas graudu raža var pieaugt par 12,2 % līdz 4,45 milj.t, daļēji, pateicoties sējumu platību paplašināšanai un daļēji ražības pieaugumam.

Taču jāatceras, ka vasarāju sējas sākumā Vācijā valdīja nelabvēlīgi laika apstākļi- lieti, kas mijās ar saliem. Tie var atstāt negatīvu ietekmi uz sējumu attīstību.

Avots: zol