ASV cer atgūt savas pozīcijas Meksikas kviešu tirgū

Šosezon, kas noslēgsies 30. jūnijā, Meksika importēs 4,4 milj.t kviešu, liecina ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) dati.

Ņemot vērā to, ka ASV kviešiem ir augstas cenas, Meksikas graudu pārstrādātāji pārslēgsies uz graudu iepirkšanu valstīs, kas nav tradicionālie piegādātāji (Ukraina, Krievija, Francija). Pēc Meksikas graudu pārstrādātāju teiktā, viņi ir atraduši optimālu balansu starp cenu un kviešu kvalitāti. Rezultātā kviešu piegāžu apjoms no ASV šinī sezonā samazināsies līdz 2,8 milj.t.

Taču nākamajā sezonā Meksika var atsākt kviešu aktīvu importēšanu no ASV. Kā liecina tirdzniecības avotu sniegtā informācija, netradicionālo piegādātājvalstu atsevišķām kviešu partijām bija problēmas ar kvalitāti. FAS USDA prognozē, ka Meksika 2016/17. sezonā palielinās kviešu importu no ASV līdz 3,2 milj.t.

Kopumā kviešu imports nākamajā sezonā salīdzinājumā ar patreizējo sezonu Meksikā pieaugs nedaudz (par 0,05 milj.t), jo palielināsies pieprasījums pēc pārtikas kviešiem.

Avots: zol