AgResource: kukurūzas un kviešu cenas 2016. gadā sasniegs 10 gadu minimumu

Lielais piedāvājums, prognozes par bagātīgām ražām un eksporta samazināšanās ASV šī gada beigās radīs spiedienu graudu cenām, kukurūzas un kviešu cenas var nokristies līdz pēdējo desmit gadu zemākajam līmenim, prognozē Konsultāciju aģentūra AgResource.

Savā pirmajā cenu prognozē 2016. gadam amerikāņu konsultāciju aģentūra prognozē, ka kukurūzas decembra nākotnes līgumu vērtība Čikāgas biržā, tuvojoties ražas novākšanai, samazināsies par 25 % līdz 2,80 ASV dolāriem par bušeli, un tas būs tuvākais nākotnes līguma slēgšanas mēnesis tirgū. Līguma vērtība samazināsies līdz zemākajam līmenim kopš 2006. gada.

Kviešu jūlija nākotnes līgumu vērtība var sarukt par gandrīz 14 % līdz 4,00 ASV dolāriem par bušeli, līdz zemākajam līmenim kopš 2006. gada septembra. Tikmēr sojas novembra līgumu vērtība var samazināties par 17 % līdz 7,60 ASV dolāriem par bušeli, līdz zemākajam līmenim kopš 2007. gada maija, paziņojusi aģentūras AgResource vadība.

Gan ASV, gan Argentīnā šogad gaidāma kukurūzas rekordraža. Līdz ar to kukurūzas cena samazināsies līdz 2,80 ASV dolāriem par bušeli.

Argentīnā, vienā no nozīmīgākajām graudu eksportētājvalstīm, nākamajā sezonā pieaugs kukurūzas un kviešu ražas, jo lauksaimnieki palielinās sējumu platības, pateicoties eksporta muitas nodevu un ierobežojumu atcelšanai un saistībā ar konkurētspējas uzlabošanos vietējās valūtas devalvācijas rezultātā.

Pēc AgResource prognozēm, kukurūzas bruto raža Argentīnā sasniegs 39-40 milj.t, kas ir par 27 milj.t vairāk salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Savukārt kviešu raža 2016. gadā var palielināties līdz 17 milj.t salīdzinājumā ar 11 milj.t 2015. gadā. Ņemot vērā ražas pieaugumu, palielināsies arī eksports.

Pateicoties ražas palielinājumam arī Brazīlijā, Dienvidamerika kļūs par eksporta centru, un tās raža izmainīs pasaules tirgus struktūru.

Pēc pašreizējām prognozēm, kukurūzas raža ASV 2016/17. sezonā sasniegs rekordaugstu līmeni 14,4 miljrd. bušeļu. Raža pieaugs, pateicoties sējumu platību paplašināsanai, kas pēc ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) datiem, sasniegs trešo augstāko līmeni kopš 1944. gada.

Kviešu cenām ASV spiedienu radīs eksporta pavājināšanās, ko savukārt negatīvi ietekmēs konkurences palielināšanās no Melnās jūras reģiona un Eiropas valstīm, kuru piedāvājums ir daudz lētāks.

ASV kviešu eksporta jomā pasaulē nokritīs līdz ceturtajai vietai. Pēc pašreizējām prognozēm, Kanāda 2015/16. sezonā pasaules tirgum piegādās lielāku daudzumu šīs kultūras nekā ASV.

Lielākie kviešu eksportētāji pasaulē būs Eiropas Savienība un Krievija.

Savukārt sojas cenas pasaulē samazināsies saistībā ar lielajiem sojas uzkrājumiem, īpaši Dienvidamerikā, un ar vājo pieprasījumu pēc sojas spraukumiem Ķīnā.

Ķīna, kas pagājušajā gadā importēja 70 % no visas pasaulē importētās sojas apjoma, paziņojusi, ka centīsies palielināt sojas ražošanu valstī cilvēku vajadzībām, bet dzīvnieku patēriņam turpinās to importēt.

Brazīlija nākamajā gadā pirmo reizi izaudzēs vairāk sojas nekā ASV.

Avots: grainboard