„Rīgas Dzirnavnieks” uzsāk izglītojošu pilotprojektu skolā ar auzu audzēšanu

original

2016.gada 2.maijā

„Rīgas Dzirnavnieks" uzsāk izglītojošu pilotprojektu skolā ar auzu audzēšanu

AS "Rīgas Dzirnavnieks", paplašinot izglītojošu programmu par graudaugiem skolās, uzsācis pilotprojektu ar Penkules pamatskolu. Projekta ietvaros skolēni audzēs auzas pie skolas, tādā veidā labāk iepazīstot graudaugus.

Auzu audzēšanas programmas skolā mērķis ir izglītot bērnus par graudaugiem, to veselīgumu un lomu mūsu uzturā, kā arī, iesaistot pētnieciskā darbā, ļaut skolēniem iepazīt graudu audzēšanas tradīcijas. Bērni regulāri veiks pierakstus par auzu audzēšanu - novērtēs laikapstākļu ietekmi uz graudaugu attīstību, pētīs grauda veidošanās un gatavības procesu, kā arī noteiks tā vērtīgās īpašības.

Pirmajā gadā auzas pie skolas audzēs Penkules pamatskolas mazpulcēni, kas ir no 1. līdz 9.klašu audzēkņi. Savukārt ar zemes sagatavošanu, apsēšanu un novākšanu skolēniem palīdz z/s "Straumēni" saimnieks Ivars Stanga.

Anita Berķe, AS "Rīgas Dzirnavnieks" pārstāve: "Doma par šo projektu radās kā turpinājums Vislatvijas Putras programmai skolās, kas jau kļuvusi par ikgadēju tradīciju un kurā katru gadu piedalās ap 70 000 skolēnu. Šogad kopā ar Penkules pamatskolas mazpulcēniem uzsākām jaunu pilotprojektu ar auzu audzēšanu, bet ceram, ka jau  nākamgad to varēsim turpināt daudz plašākā mērogā visā Latvijā. Bērniem tā ir iespēja labāk iepazīt graudu audzēšanas tradīcijas, graudu lomu uzturā un vēl vairāk novērtēt zemnieku darbu to audzēšanā."

Katru gadu ražotājs "Rīgas Dzirnavnieks" kopā ar Veselības ministriju, Valsts izglītības satura centru (VISC), Slimības profilakses un kontroles centru (SPKC) organizē Vislatvijas Putras programmu skolās, lai izglītotu bērnus par veselīgu uzturu un graudaugu lomu tajā, kā arī popularizētu putras pagatavošanas un ēšanas tradīcijas.

Vienlaikus jāmin, ka pilotprojekts skolā notiek cita "Rīgas Dzirnavnieks" projekta ietvaros. Pērn uzņēmums uzsāka auzu un vasaras kviešu audzēšanas programmu Latvijas zemniekiem ar mērķi ieinteresēt tos vairāk audzēt auzas un sekmēt auzu un vasaras kviešu kvalitāti un ražīgumu. Programmas ietvaros zemnieki tiek nodrošināti ar šī reģiona klimatiskajiem apstākļiem atbilstošām auzu un vasaras kviešu sēklām, kas ir speciāli selekcionētas Skandināvijā un nodrošina augstāku izturību un ražību par parastajām sēklām. Šīs programmas auzu sēklas tika izmantota arī Penkules pamatskolā.

AS „Rīgas Dzirnavnieks" ir viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem Baltijā. Uzņēmums ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus - visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem „Hercogs", „Herkuless" un „Īsta Saimniece".

Informāciju sniedza:

Anita Berķe