Eļļas kultūru raža pasaulē nākamajā sezonā sasniegs 531 milj.t – Oil Word

Vācijas analītiskā kompānija Oil Word prognozē nozīmīgāko eļļas kultūru kopražas pieaugumu pasaulē 2016/17. sezonā par 17,6 milj.t līdz 531 milj.t. Kopraža palielināsies, galvenokārt pateicoties sojas ražas pieaugumam Dienvidamerikā līdz iepriekšējam līmenim, kā arī saistībā ar šīs kultūras ražas pieaugumiem Indijā un Ķīnā.

Stabili katru gadu pasaulē pieaug saulgriežu raža (līdz 2,8 milj.t katru gadu, galvenokārt pateicoties Ukrainai un Krievijai), kokvilnas (līdz 1,6milj.t) un zemesriekstu (līdz 1,0 milj.t, pirmkārt, pateicoties Indijai un Ķīnai) ražas.

Rapša raža nākamajā sezonā pasaulē, visticamāk, samazināsies. Tā saruks Ķīnā, ES valstīs un Ukrainā. Kopumā pasaulē raža un pārstrādes apjomi samazināsies līdz pēdējo piecu gadu minimumam. Nozīmīgs iemesls ražas kritumam būs arī jēlnaftas zemās cenas, kā dēļ samazinājās bioetanola ražotāju marža.

Saulgriežu raža Ukrainā 2015/16. sezonā salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu pieaugs par 3,7 % līdz 11,6 milj.t. Saglabājoties tendencei šīs kultūras sējumu platībām katru gadu pieaugt, kā arī saglabājoties ražības līmenim, gaidāms, ka saulgriežu raža 2016/17. sezonā pārsniegs šīs sezonas līmeni.

Tikmēr rapša ražai Ukrainā ir tendence gadu no gada samazināties. Pēc kompānijas "ProAgro" datiem, rapša raža Ukrainā 2016/17. sezonā sasniegs 1,51 milj.t. Galvenais iemesls ražas kritumam būs nelabvēlīgie laika apstākļi pagājušajā rudenī, kuru dēļ bojā gāja aptuveni 40 % ziemas rapša sējumu.

Avots: proagro