Austrālijā uzlabojušās kanolas ražas perspektīvas

Austrālijas eļļas kultūru audzētāju asociācija (AOF) paredz, ka kanolas (rapša paveids) raža Austrālijā šogad sasniegs 3,39 milj.t, kas ir par 0,3 milj.t vairāk salīdzinājumā ar pagājušo gadu.

Kanolas ražas perspektīvas valstī uzlabojušās, pateicoties lietavām, kas kompensēja nokrišņu trūkumu sējas sākumā. Atgādināsim, ka pirms tam analītiķiem bažas radīja sausums valsts austrumu reģionos kanolas sējas laikā un šīs kultūras sējumu platību sarukšana līdz 2,16 milj.ha. Dienvidvelsā, kas ir otrs lielākais kanolas audzēšanas štats Austrālijā, minētās kultūras sējumu platības samazinājās līdz piecu gadu minimumam - 0,5 milj.ha.

Ja Austrālijā kanolas ražas perspektīvas uzlabojas, tad virknē ES valstu (īpaši Polijā) un Kanādā gaidāms ražu kritums. Ņemot to vērā, kanolas eksports Austrālijā var pieaugt līdz pēdējo trīs gadu maksimumam - 2,7 milj.t.

Kanolas krājumi pasaulē 2016/17. sezonas beigās, pēc IGC analītiķu vērtējuma var samazināties līdz 3,7 milj.t, kas ir pēdējo 13 gadu minimālais rādītājs.

Avots: zol