Francija nākamajā sezonā aktīvi eksportēs kviešus

Līdz patreizējās sezonas beigām un arī nākamajā sezonā Francija turpinās aktīvi eksportēt kviešus, prognozē lielākais Francijas graudu kooperatīvs Axeral, ziņo aģentūra Bloomberg.

Šīs sezonas beigās saistībā ar daudz zemākajām cenām un eiro kursa pavājināšanos ir augusi franču kviešu konkurētspēja salīdzinājumā ar Melnās jūras reģiona kviešiem. Jūnija beigās eksports var sasniegt rekordu. Zemās jūras frakta likmes ir sekmējušas Francijas kviešu konkurētspēju attālākajos tirgos, tai skaitā Āzijas valstu, kas nav pastāvīgie Francijas graudu pircēji. Pēc Axereal prognozēm, arī nākamajā sezonā frakta likmes saglabāsies zemā līmenī.

Francijas valsts aģentūra FranceAgrimer paredz, ka Francija šosezon eksportēs 20,028 milj.t mīksto kviešu. Salīdzinājumā ar pagājušo sezonu eksports pieaugs par 3 %. Pārejošie kviešu krājumi būs daudz daudz augstākā līmenī nekā pagājušajā gadā un par 36 % pārsniegs vidējo līmeni - 3,539 milj.t.

Neskatoties uz nokrišņu pārbagātību pēdējās trīsdesmit dienās, kviešu jaunā raža var būt tuva pagājušā gada rekordam, prognozē Axereal.

Franču kviešu eksporta aktivitāte nākamajā sezonā būs augsta, pateicoties zemajām frakta cenām un lielajam kviešu eksporta potenciālam. Jaunās ražas eksportēšana, visticamāk, sāksies ātrāk nekā pagājušajā gadā.

Avots: zol