Kviešu kvalitāte Francijā būs zemāka nekā pērn

Francijā turpinās ziemas miežu un ziemas kviešu ražas novākšana. Pēc FranceAgrimer datiem, līdz 4. jūlijam ziemas kvieši nokulti no 1 % plānoto platību (pagājušājā gadā līdz analogajam datumam - 11 %) un ziemas mieži no 16 % (73 %) platību.

Kviešu un miežu sējumi šogad ir daudz sliktākā stāvoklī nekā iepriekšējos gados. Ziemas mīksto kviešu sējumu daļa, kas ir labā un teicamā stāvoklī, ir 59 % (nedēļu iepriekš - 65 %; pagājušājā gadā - 75 %), ziemas miežu - 53 % (62 % un 86 %).

Žurnālam Agrodistribution aģentūras Adquation veiktās aptaujas dati vēsta, ka 44 % Francijas kviešu audzētāju uzskata, ka jaunās ziemas kviešu ražas kvalitāte būs zemāka nekā pērn. Pretējs viedoklis ir tikai 12 % lauksaimnieku.

Vispesimistiskāk noskaņoti zemnieki ir valsts ziemeļaustrumos un centrālajā daļā. Vairāk nekā puse aptaujāto (attiecīgi 54 % un 59 %) uzskata, ka kviešu kvalitāte būs sliktāka nekā 2015. gadā. Kā iemeslu minot, nelabvēlīgos laika apstākļus.

Visoptimistiskākais noskaņojums ir lauksaimniekiem Francijas rietumos. 41 % no viņiem kviešu kvalitāti vērtē pagājušā gada līmenī, 21 % - virs pagājušā gada līmeņa.

Avots: zol