Ķīnā tiks samazinātas kukurūzas sējumu platības

Ķīna, otra lielākā kukurūzas importētāja pasaulē, līdz 2020. gadam samazinās šīs kultūras sējumu platības par 3,3 milj.ha jeb par 9 %, ziņo aģentūra Reuters.

Ķīnas mēģinājumiem sabalansēt piedāvājumu un pieprasījumu līdzi uzmanīgi seko eksportētājvalstis. Tās arī saskārušās ar pārsātinātību vietējos tirgos, kā dēļ kukurūzas kotācijas Čikāgas biržā ir noslīdējušas līdz zemākajam pēdējo divu gadu līmenim.

Ķīna spiesta koriģēt sējumu platību struktūru, jo gados, kad valsts atbalstīja kukurūzas audzētājus, kukurūzas raža sāka pārsniegt tirgus pieprasījumu un valsts krājumi tika pārpildīti. Tāpēc Ķīna šogad pārtrauca kukurūzas krājumu uzkrāšanu un aicināja lauksaimniekus pārorientēties uz citām kultūrām, tai skaitā uz soju un skābbarības kultūrām.

Ķīnas Lauksaimniecības ministrija iepriekš ziņoja par 1,33 milj.ha kukurūzas sējumu platību samazinājumu, tagad šis rādītājs pieaudzis jau līdz 2 milj.ha.

Tai pat laikā ministrija nosauca arī problēmas, kas var būt sējumu platību samazināšanas procesā. Lauksaimniekiem var rasties grūtības mainīt ierasto sējumu struktūru. Turklāt alternatīvo kultūru cenu konjunktūra var izrādīties sliktāka nekā  kukurūzai.

Speciālisti uzskata, ka valdības plāni samazināt kukurūzas sējumu platības diez vai atrisinās pārlieku lielā piedāvājuma problēmu valstī. Lai tas notiktu, samazinājumam jābūt būtiskākam.

Kukurūzas krājumi valstī šobrīd tiek lēsti 240 milj.t līmenī. Kukurūzas raža šogad gaidāma virs 200 milj.t.

Avots: zol