DĀR nākamajā sezonā atkal kļūs par kukurūzas netto eksportētāju

Dienvidāfrikas Republika nākamajā sezonā palielinās kukurūzas ražošanu un atkal kļūs par šīs kultūras netto eksportētāju, prognozē ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) eksperti. Iepriekšējās divas sezonas DĀR cieta no sausuma, kas kļuva par iemeslu straujam kukurūzas importa pieaugumam un eksporta kritumam.

Kukurūzas raža šosezon (2016. gada maijs - 2017. gada aprīlis) DĀR sasniegs 7,6 milj.t, kas ir būtiski mazāk par gada patēriņu un par trešdaļu atpaliek no 2014/15. sezonas rādītāja. Rezultātā imports pieaugs līdz rekordaugstam līmenim - 3,5 milj.t (iepriekšējās sezonas rādītājs - 2,0 milj.t). Dienvidāfrikai dzelteno kukurūzu piegādā galvenokārt Argentīna, bet balto kukurūzu - Meksika un ASV. DĀR turpina eksportēt kukurūzu uz blakus valstīm, taču piegāžu apjoms nepārsniegs 0,7 (0,7) milj.t.

2016/17. sezonā kukurūzas sējumu platības tiks paplašinātas līdz 3,2 (2,2) milj.ha, pateicoties šīs kultūras augstajām cenām vietējā tirgū. Kukurūzas sēja DĀR norit oktobrī - decembrī. Ja laika apstākļi būs normāli, nākamā kukurūzas bruto raža pieaugs līdz 12,6 milj.t.

Saistībā ar ražas pieaugumu nedaudz palielināsies vietējais pieprasījums - līdz 11,3 (11,0) milj.t.

Kukurūzas eksports var pieaugt līdz 1,0 (0,7) milj.t. Kukurūzas imports būs nenozīmīgs.

Avots: zol