Eiropas Savienībā pasliktinājušās kukurūzas ražas perspektīvas

Sausie laika apstākļi pasliktinājuši kukurūzas ražas perspektīvas Francijā un Rumānijā, taču apstākļu uzlabošanās citās Eiropas valstīs ļaus Eiropas Savienībai salīdzinājumā ar pagājušo gadu palielināt šīs kultūras ražu, ziņo aģentūra Reuters.

"Ļoti sausi apstākļi saglabājas Francijā, Bulgārijā un Rumānijā,"- sacīja aģentūras Strategie Grains analītiķis Benoits Fajuda.-"Apstākļi citās Eiropas valstīs pārsvarā ir labvēlīgi. Atšķirībā no pagājušā gada, kad raža bija skopa gandrīz visur, šogad tā stipri variē, pat, ja gads kopumā atkal būs neražas".

Pēc Strategie Grains datiem, kukurūzas raža pagājušajā gadā Eiropas Savienībā sasniedza 58 milj.t. Nesen, ņemot vērā sausos laika apstākļus Francijā, Rumānijā un Bulgārijā, Strategie Grains samazināja jaunās ražas prognozi Eiropas Savienībai par 1,1 milj.t līdz 60,6 milj.t.

Francijā kukurūzas raža labākajā gadījumā atkārtos pagājušā gada rezultātu. Pēc lietainā pavasara, kopš jūlija laika apstākļi pieturās ļoti sausi. Francijas Lauksaimniecības ministrija gaidāmo kukurūzas ražu vērtē 13,5 milj.t līmenī, kas ir tikpat, cik novākts pagājušajā gadā. Treideri ir pesimistiskāki, viņi prognozē, ka raža nepārsniegs 13 milj.t.

Sausuma dēļ arī Rumānijā kukurūzas raža var nesasniegt pagājušā gada līmeni. Pēc Rumānijas kukurūzas audzētāju asociācijas aplēsēm, atkarībā no laika apstākļiem tuvākajās divās nedēļās, kukurūzas raža valstī vai nu sasniegs 8,9 milj.t, kā pagājušajā gadā, vai arī samazināsies par 15 %.

Ungārijā, kas arī ir viena no vadošajām kukurūzas audzētājām Eiropā, laika apstākļi bija daudz labvēlīgāki. "Raža šobrīd izskatās daudzsološi. Mēs gaidām, ka ražība sasniegs 80 c/ha,"- sacīja Ungāru lauksaimnieku asociācijas prezidents Jozefs Vancsura. Ja ražības prognoze piepildīsies, bruto raža sasniegs aptuveni 8 milj.t, kas ir par 1,5 milj.t vairāk nekā pagājušajā gadā.

Laika apstākļi Polijā šogad bija labāki nekā pērn, tāpēc raža var pieaugt par trešdaļu, līdz 4 milj.t, prognozē Sparks Polska analītiķis Vojteks Sabaranskis.

Vācijā kukurūzas sējumi šogad cietuši no lietavām un saules gaismas trūkuma. Pēc Vācijas lauksaimnieku asociācijas (DBV) prognozēm, kukurūzas bruto raža valstī šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu var samazināties par 7 % līdz 3,7 milj.t.

Avots: zol