Ukraina iekaro Indijas kviešu tirgu

Šogad Francija plūdu dēļ nācās būtiski samazināt kviešu eksportu. Ukraina izmantoja šo situāciju un ieņēma Indijas tirgus daļu, kas piederēja Francijai. Pirmo reizi, vairāk nekā desmit gadu laikā, Ukraina iekļuva Indijas tirgū. Par to raksta Bloomberg.

Pēc UkrAgroConsult datiem, Ukraina jūlijā un augustā uz Indiju eksportēja 240 000 metriskās tonnas kviešu. Tas notika pēc tam, kad plūdi Francijā samazināja kviešu ražu līdz zemākajam līmenim kopš 1980. gada.

"Tradicionāli Indija lielāko daļu kviešu importē no Francijas un Austrālijas. Ņemot vērā ražas samazināšanos šosezon Francijā un problēmas ar kvalitāti, Ukrainas eksportētāji ieguva lielisku iespēju ieņemt franču vietu šajā tirgū,"- teikts UkrAgroConsult ziņojumā.

Pēc UkrAgroConsult prognozēm, Indija atcels 25 % kviešu importa muitas nodevu, ņemot vērā ražu samazināšanos 2016. un 2017. gados. Indija kļūs par tīru kviešu importētāju pirmo reizi 6 gadu laikā.

Francijas kvieši ir dārgāki nekā Ukrainas. "Francijas kviešu cenas šobrīd ir par 18-20 $/t augstākas nekā Ukrainas kviešu cenas. Patreizējā momentā konkurēt ar Ukrainu var tikai Krievija,"- apgalvo UkrAgoConsult analītiķi.

Avots: idk