Rumānijā sausuma dēļ zaudēta daļa kukurūzas ražas

Šogad Rumānijā laika apstākļi atkal nav bijuši labvēlīgi kukurūzas ražai, ziņo EurActiv.ro.

Kukurūzas raža valstī nepārsniegs 8,75 milj.t. Tas ir daudz mazāk nekā Eiropas Komisija prognozēja jūlijā - 10,7 milj.t, un ir zemākais rādītājs pēdējo četru gadu laikā.

Salīdzinot ar 2015. gadu, kas bija nabadzīgs gads, ražas apjoms saruks par 2,6 %. Salīdzinot ar 2014. gadu, kad tika novākts 12 milj.t kukurūzas, ražas apjoms samazināsies par 3,25 milj.t.

Minētās kultūras vidējā ražība nepārsniegs 37,5 c/ha. Iemesls straujajam ražības kritumam ir sausums un augstā gaisa temperatūra, īpaši valsts dienvid-austrumu un austrumu rajonos.

Tai pat laikā Rumānija spēs saglabāt otro vietu kukurūzas audzēšanas jomā Eiropas Savienībā, tūlīt aiz Francijas. Rumānijā kukurūzas audzēšanai atvēlētas lielākās platības Eiropas Savienībā - 2,45 milj.ha.

Rumānijas Lauksaimniecības ministrs nesen paziņoja, ka Rumānija varētu kļūt par vadošo valsti kukurūzas audzēšanā Eiropā, bet Francijas pluss ir tas, ka tā māk mazākās platībās izaudzēt vairāk. Viņš uzskata, ka atpalikšanā vainīgi Rumānijas lauksaimnieki, kas nespēj ieviest „atbilstošas tehnoloģijas".

Avots: zol