Ķīnā nākamgad var pasliktināties situācija ar kviešu krājumiem

Lai arī Ķīnai vairs nav vajadzības palielināt kviešu krājumus, valdība turpina turēt cenas augstā līmenī. Līdz ar to pārmērīgi liels kviešu piedāvājums Ķīnas tirgū būs vismaz līdz nākamā gada sākumam, ziņo aģentūra Reuters.

Nesen Ķīnas valdība paziņoja par to, ka kviešu iepirkuma minimālā cena nākamajā gadā saglabāsies 2360 juaņi (349,18 $/t) par tonnu, tāpat kā divus iepriekšējos gadus. Savukārt kviešu cenas pasaulē kopš 2014. gada beigām samazinājušās ne mazāk kā par 20 %. Šobrīd mīksto sarkangraudu ziemas kviešu (SRW) cena ASV Ohaio štatā ir tuvu 147 $ par tonnu.

Kviešu audzētāju atbalsta programma Ķīnā ieviesta 2006. gadā. 2005/06. sezonas beigās kviešu krājumi valstī atradās pēdējo 23 gadu zemākajā līmenī.

Taču pēdējās trīs sezonas krājumi nepārtraukti aug, un šobrīd tie jau 2006. gada līmeni pārsniedz trīs reizes. Tā kā valdība turpina turēt kviešu cenas augstas, gaidāms, ka nākamajā gadā krājumi nesamazināsies vai pat pieaugs.

Kviešu patēriņš pārtikā un sēklai pēdējos trīsdesmit gadus Ķīnā saglabājas stabils. Kviešu pārstrāde lopbarībā pēdējā desmitgadē ir būtiski augusi, tomēr tās daļa kopējā patēriņā ir neliela - aptuveni 15 %. Vairākus pēdējos gadus kviešu pievilcība salīdzinājumā ar citām lopbarības izejvielām (miežiem, kukurūzu, sorgo) ir mazinājusies. Kad martā Ķīnas valdība atteicās no kukurūzas audzētāju atbalsta programmas, šīs kultūras cenas būtiski samazinājās. Šobrīd kukurūza ir daudz lētāka par kviešiem.

Avots: zol