LLU pētījums: Nākotnē kviešu platības pieaugs, bet rudzu un miežu – samazināsies

Nākotnē Latvijā gaidāms kviešu platību pieaugums, savukārt rudzu un miežu platības varētu samazināties, konferencē "Zināšanās balstīta bioekonomika lauksaimniecības un pārtikas nozarē" prezentējot jaunāko augstskolas zinātnieku pētījumu, informēja Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) rektore Irina Pilvere.

Konferencē pirmo reizi plašākai sabiedrībai tika prezentētas jaunākās lauksaimniecības attīstības prognozes līdz 2050. gadam, ko, izmantojot matemātiskus aprēķinus un ņemot vērā sociālekonomiskos apstākļus, izstrādājuši LLU zinātnieki.

Paredzams, ka turpmākajos gados Latvijā līdz pat diviem miljoniem hektāru varētu pieaugt lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības. Līdz ar to tiek plānots kviešu platību pieaugums, jo tas ir kultūraugs, kuram augstāka ir gan cena, gan ražība. Savukārt rudzu un miežu platības varētu samazināties, jo tiem nav atrasti eksporta risinājumi, tāpat samazināsies arī kartupeļu platības. Stabilitāti saglabās auzu sējumi, rapši un augļi un dārzeņi. Savukārt straujš pieaugums šajos gados gaidāms pākšaugu platībās, kas arī pēc tam saglabāsies augstā līmenī.

Avots: www.delfi.lv