USDA palielina kviešu ražas prognozi pasaulei vēl par 6,5 milj.t

ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) kārējo reizi palielinājusi kviešu ražas un krājumu prognozi pasaulei pašreizējai sezonai.

Kviešu ražas prognoze palielināta par 6,5 milj.t līdz 751,3 milj.t, pateicoties Austrālijai (+ 4,7 milj.t), Ķīnai (+ 0,9 milj.t), ES valstīm (+ 0,4 milj.t) un Brazīlijai (+ 0,4 %). Austrālijā apstākļi kviešu attīstībai ir tuvu ideāliem, tāpēc USDA palielinājusi kviešu ražības prognozi šai valstij līdz rekordaugstam līmenim. Arī kviešu sējumu platības Austrālijā izrādījušās lielākas nekā gaidīts agrāk. Tādējādi gaidāms, ka Austrālija iegūs kviešu rekordražu - 33 milj.t.

Kviešu eksporta prognoze pasaulei palielināta līdz 176,8 milj.t, par 2,6 milj.t, tai skaitā Austrālijai - par 3,5 milj.t. Krievijai kviešu eksporta prognoze samazināta par 1 milj.t līdz 29 milj.t, jo tempi izrādījās zemāki nekā gaidīts.

Kviešu patēriņš pasaulē, gan pārtikas, gan lopbarības, būs lielāks nekā prognozēts mēnesi atpakaļ. Kviešu patēriņa vērtējums pašreizējai sezonai ir 739,77 milj.t (+ 3,3 milj.t), kas ir augstākais rādītājs visā vēsturē.

Tā kā kviešu piedāvājuma prognoze tika palielināta lielākā mērā nekā patēriņa, kviešu krājumu prognoze palielināta par 2,9 milj.t līdz 252,14 milj.t, kas ir rekordaugsts līmenis.

Avots: zol