Kviešu imports Brazīlijā var sarukt līdz zemākajam līmenim kopš 1991/192. sezonas

Brazīlijas analītiskā aģentūra Conab samazinājusi kviešu importa prognozi valstij 2016/17. sezonai par 200 tūkst.t līdz 5,10 milj.t, kas ir zemākais rādītājs kopš 1991/92. sezonas.

Šī ziņa nedaudz sabojājusi eksporta pieprasījuma kopainu pasaules tirgū. Pēdējās dienās graudu nozares masu saziņas līdzekļu pirmajās slejās atrodas ziņas par apjomīgu (715 tūkst.t) kviešu iepirkuma tenderi Sauda Arābijā un augošajām vajadzībām Indijā, kas tāpēc samazinājusi muitas nodevu kviešu importam no 10 % līdz nullei.  

Pēc Conab prognozēm, kviešu raža Brazīlijā var sasniegt 6,7 milj.t, kas ir par 400 tūkst.t vairāk nekā prognozēts mēnesi atpakaļ un par 21 % pārsniedz pagājušā gada rezultātu. Nozīmīgākajā kviešu audzēšanas štatā - Paranā, kur kulšanas darbi tuvojas noslēgumam, kviešu raža salīdzinājumā ar pagājušo gadu var pieaugt par 25 %.

Speciālisti norāda uz jaunās ražas graudu teicamo kvalitāti. Tas ir papildus arguments importa samazināšanai, tā kā Brazīlija no ārvalstīm iepērk galvenokārt pārtikas kviešus un galvenokārt no Argentīnas.

Arī Argentīna gaida kviešu ražas pieaugumu: no 11,3 milj.t pagājušajā gadā līdz 14,4 milj.t šosezon. Līdz ar to kviešu eksporta potenciāls Argentīnā var pieaugt līdz 8 milj.t. Ja Brazīlija, lielākais argentīniešu kviešu pircējs tiešām samazinās importu, Argentīnai nāksies meklēt šiem graudiem citus noieta tirgus.

Avots: zol