Eiropas Savienība nākamajā sezonā var palielināt kviešu eksportu līdz 26,5 milj.t

Ņemot vērā to, ka janvārī Eiropas centrā un austrumos sals nodarījis kaitējumu mīksto kviešu sējumiem, aģentūra Strategie Grains samazinājusi šīs kultūras ražas prognozi Eiropas Savienībai 2017/18. sezonai par 1,2 milj.t līdz 143,8 milj.t. Tai pat laikā, visticamāk, kviešu raža un eksports pārspēs pašreizējās sezonas rādītājus.

2016. gadā, kas bija neražas gads, Eiropas Savienībā tika novāktas 135,9 milj.t kviešu. Francijā, Eiropas Savienības lielākajā kviešu audzēšanas valstī, nelabvēlīgie laika apstākļi samazināja kviešu ražu līdz pēdējo 23 gadu zemākajam līmenim.

2017. gadā kviešu raža Ungārijā, Čehijā, Slovākijā, Lietuvā, Bulgārijā, Rumānijā un Polijā būs mazākas nekā gaidīts agrāk, jo daļa sējumu būs zaudēta pilnībā, bet daļai sējumu būs zemāka ražība salu dēļ janvāra sākumā. Visvairāk no saliem cieta sējumi Ungārijā, jo tur sniega sega uz laukiem bija niecīga.

Papildus zaudējumus sējumiem var radīt aukstums, kas pagājušajā nedēļā bija vērojams Centrālajā Eiropā, kā arī Vācijā. Zaudējumu apmērs būs atkarīgs no salu ilguma un intensitātes.

Francijā un Spānijā sausu laika apstākļu dēļ augsnē trūkst mitruma. Tas var negatīvi ietekmēt ražību, ja pavasara mēnešos situāciju neuzlabos lietus.

2017/18. sezonas kviešu eksporta potenciālu aģentūras Strategie Grains eksperti vērtē 26,5 milj.t līmenī, kas ir par 3,5 milj.t vairāk salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu.

Avots: zol