FAO palielina graudu ražas prognozi pasaulei līdz 2,59 miljrd.t

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO) palielinājusi graudu ražas prognozi pasaulei 2016. gadam par 15 milj.t līdz 2592 milj.t, jo kviešu ražas Austrālijā un Krievijā izrādījās lielākas nekā gaidīts. Par to ziņo FAO preses dienests.

Saskaņā ar ziņojumu graudu patēriņš un to tirdzniecība pasaulē arī sasniegs augstāku līmeni nekā paredzēts iepriekš.

Turklāt eksperti norāda, ka provizoriskās graudu ražas prognozes 2017. gadam ir visai pretrunīgas. Zemās cenas pamudināja lauksaimniekus Ziemeļamerikā samazināt kviešu sējumu platības līdz otram zemākajam līmenim ASV vēsturē, kamēr pretēja tendence novērota Krievijā.

"Kas attiecas uz rīsiem, nokrišņu pārmērība atsevišķos Vjetnamas reģionos un to deficīts Šrilankā, visticamāk, novedīs pie piegāžu ierobežošanas. Citiem graudu veidiem laika apstākļi kopumā būs labvēlīgāki. Kukurūzas ražošana Dienvidāfrikas valstīs var atjaunoties līdz gandrīz vidējam līmenim, pateicoties sējumu platību paplašināšanai un ražu pieaugumiem pēc pagājušā gada sausuma. Augstās vietējās cenas un labvēlīgie laika apstākļi ļauj runāt par graudaugu sējumu palielināšanu Argentīnā un Brazīlijā,"- teikts FAO ziņojumā.

Graudu krājumi pasaulē 2016/17. sezonas beigās var sasniegt vēsturisko maksimumu. Pēc jaunākajiem datiem, graudu krājumi sasniegs 681 milj.t, kas ir par 1,5 % vairāk salīdzinājumā ar decembra prognozi un par 3 % pārsniegs iepriekšējās sezonas rādītāju.

"Kviešu krājumi pasaulē, visticamāk, uzstādīs jaunu rekordu un sasniegs 245 milj.t, palielinoties gada griezumā par 8,3 %. Lopbarības graudu krājumi pieaugs par 0,7 %, sasniedzot otro augstāko līmeni novērojumu vēsturē. Tikmēr rīsu krājumi nedaudz samazināsies, neskatoties uz to, ka sezonas beigās tie saglabāsies līmenī, kas ir tuvs rekordaugstai atzīmei -170 milj.t,"- norāda eksperti.

Avots: proagro