Ēģiptes valdība no lauksaimniekiem iepirks kviešus par paaugstinātām cenām

Ēģiptes valdība šogad iepirks kviešus no vietējiem lauksaimniekiem par augstākām cenām nekā pasaulē. Cena vismaz par 50 Ēģiptes mārciņām (EGP) (2,60 $) par ardebu (150 kg) pārsniegs tekošās cenas pasaulē. Lai novērstu iespējamās negodīgās iepirkuma shēmas, valdība piesaistīs inspekcijas kompāniju, ziņo Ēģiptes Apgādes ministrija.

Kādu laiku atpakaļ Ēģipte pavēstīja par to, ka reformu ietvaros, kas paredz krāpniecisku iepirkumu shēmu likvidāciju, kviešu iepirkuma cena valsts fondā vietējiem lauksainiekiem tiks samazināta līdz pasaules līmenim.

Pagājušajā gadā graudu eksperti un personas, kas izmeklēja krāpnieciskos gadījumus, paziņoja, ka no 5 milj.t iepirkto kviešu 2 milj.t, iespējams, eksistēja tikai uz papīra.

Reformas ietvaros Ēģipte pieliks punktu graudu glabāšanai zem atklātas debess un norīkos kompāniju veikt pārbaudes, kas garantētu, ka kviešu daudzums glabātuvēs ir korekts.

Ēģipte, pasaulē lielākais kviešu importētājs, lai stimulētu savus kviešu audzētājus, pēdējos gados noteica vietējo kviešu iepirkuma cenu valsts fondā būtiski augstāku par pasaules. Taču minētā politika noveda pie tā, ka vietējie tirgotāji uzrādīja daudz lētākos importa kviešus kā vietējos un pārdeva valsts fondā.

Avots: zol