Kviešu cenas pagājušajā nedēļa sasniedz augstāko atzīmi kopš 2016. gada augusta

Pagājušās nedēļas beigās kviešu cenas sasniedza augstāko atzīmi kopš 2016. gada augusta, kukurūzas - kopš 2016. gada jūlija, soja atradās tuvu augstākai atzīmei kopš gada sākuma. Par kustības dzinējspēku kļuva eksporta pieaugums un pārejošo krājumu prognozes samazināšana gada noslēgumā.

Čikāgas preču biržā marta līgumu kviešu cena pieauga par 4,3 %, no 429 $ līdz 447,25 $, kukurūzai - par 2,5 %, no 364,25 $ līdz 373,50 $, sojai - par 3,1 %, no 1025,75 $ līdz 1057,50 $. Visas nedēļas garumā graudaugu cenas demonstrēja kāpumu. Ķīnas atgriešanās tirgū pēc svētkiem atbalstīja kopējo tirgus aktivitāti. Tomēr par nozīmīgāko virzītājspēku kļuva USDA ikmēneša atskaite WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates Report), kurā tika samazināti ražas vērtējumi, palielinātas patēriņa prognozes un norādīts uz pārejošo krājumu samazināšanos. Kviešu eksporta prognoze pasaulei palielināta par 50 milj.bušeļu līdz 1025 milj. bušeļu, to krājumu prognoze sezonas beigām samazināta par 4,7 milj.t līdz 248,6 milj.t. Samazināts arī kviešu ražas vērtējums pasaulei - par 4,2 milj.t līdz 748,24 milj.t, ņemot vērā ražas perspektīvu pasliktināšanos Indijā un Kazahstānā.

Kukurūzas ražas prognoze pasaulei palielināta par 2,3 milj.t līdz 1040,20 milj.t, jo gaidāms, ka ražas Meksikā un Ukrainā būs lielākas nekā prognozēts. Kukurūzas patēriņa prognoze palielināta līdz 1033 milj.t, kas attiecīgi ļāva samazināt kukurūzas krājumu vērtējumu pašreizējai sezonai par 3,4 milj.t līdz 217,6 milj.t. Sojas ražas prognoze samazināta par 1,2 milj.t līdz 336,6 milj.t, ņemot vērā ražas zudumus Argentīnā plūdu ietekmē. Līdz ar to, ja patēriņš saglabāsies prognozētajā līmenī (kaut gan aktīvi aug patēriņš biodegvielas ražošanā), ražas samazināšanās novedīs pie krājuma līmeņa krituma.

Pozitīvi graudaugu kotācijas ietekmēja arī ASV lauksaimnieku noskaņojuma indeksa publikācija. Indekss palielinājās līdz 15 mēnešu maksimumam, līdz 153 punktiem pagājušajā mēnesī salīdzinājumā ar 132 decembrī un 92 oktobrī. 39 % respondentu šogad gaida finansiālā stāvokļa uzlabošanos savās saimniecībās. Tas ir augstākais rādītājs kopš novērojumu uzsākšanas. Ietekmējošo spekulatīvo faktoru vidū izcēlās treideru augošās bažas par kaujas aktivitātēm Donbasā. Atsevišķi analītiķi norāda uz situācijas līdzību ar 2014. gadu un riskiem graudu piegādēs no Melnās jūras reģiona. Visu nedēļu klāt nāca daudz jaunu ziņu par eksporta pieaugumu no Krievijas uz Āziju, lai arī pēdējo aktivitāti ierobežoja spēcīgais rublis. Dolāra kursa nostiprināšanās, kas bija vērojama pagājušajā nedēļā un, ko izsauca D.Trampa paziņojums par drīzu fiskālās stimulācijas sākumu, ierobežoja graudaugu vērtības kāpumu.

Pēc Forex Club prognozēm, graudaugi saglabās kāpuma potenciālu, gaidot līdzsvaru tirgū. Tai pat laikā kviešu, kukurūzas un sojas cenas pārsniedz gada vidējās, kas norāda pāriešanu uz "lāča" (lejupejošu) trendu tirgū. Kā nenoteiktības un riska faktors joprojām pastāv  D. Trampa migrācijas un protekcionisma politika. Turklāt Brazīlija un Argentīna jau aktīvi ved pārrunas ar valstīm, kas ir ASV tradicionālie eksporta tirgi, cenšoties pārņemt iniciatīvu. Riski formējas ap ASV attiecībām ar Ķīnu, kas ir graudu produkcijas lielākais importētājs un patērētājs. Tālāka dolāra kursa nostiprināšanās var radīt negatīvu spiedienu uz graudaugu cenām un ierobežot amerikāņu eksportu.

Avots: idk