Strategie Grains palielina kviešu, miežu un samazina kukurūzas ražas prognozes ES valstīm

Aģentūra Strategie Grains marta atskaitē palielinājusi mīksto kviešu un miežu ražas prognozi un samazinājusi kukurūzas ražas prognozi Eiropas Savienībai 2017. gadam.

Laika apstākļi ziemāju kultūru sējumu attīstībai Eiropas Savienībā šobrīd ir labvēlīgi. Nokrišņi februāra beigās un marta sākumā palīdzēja pārvarēt zināmu nokrišņu deficītu  augsnē, kas tajā bija vērojams kopš rudens.

Pēc Strategie Grains ekspertu prognozēm, mīksto kviešu raža Eiropas Savienības valstīs 2017. gadā sasniegs 143,9 milj.t, kas ir par 100 tūkst.t vairāk nekā prognozēts februārī un par 6 % pārsniedz 2016. gada rādītāju. Miežu raža gaidāma 61,4 milj.t līmenī, kas arī februāra vērtējumu pārsniedz par 100 tūkst.t, bet 2016. gada rezultātu - par 2 %.

Tikmēr kukurūzas ražas prognoze salīdzinājumā ar februāra atskaiti samazināta par 900 tūkst.t līdz 60,5 milj.t, kas ir tuvu pagājušā gada līmenim - 59,7 milj.t. Tik krasa prognozes samazināšana tiek skaidrota ar kukurūzas sējumu platību samazināšanu par labu citām kultūrām Vācijā, Beļģijā, Luksemburgā, Francijā, Itālijā un Bulgārijā.

Avots: zol