LLKC: Graudaugu sējumi pārziemojuši labi

Pēc sniega nokušanas apskatījuši graudaugu sējumus visā Latvijā, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības eksperti secinājuši - situācija ir pietiekami cerīga.

LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis: «Kopumā šis pavasaris lauksaimniekiem ir cerīgs, jo sējumi pēc ziemas ir labā stāvoklī - Zemgalē pārziemojuši arī lauki, kuros ziemāji rudenī bija slikti attīstījušies. Agrais pavasaris nāk par labu, lai graudaugi paspētu vēl cerot un tādējādi ļautu cerēt uz augstām ražām. Augsne žūst strauji, tāpēc, tiklīdz lauks ir gatavs sējai, nevajag kavēties. Ar vasaras miežu sēju gan nav jāsteidzas, jo tie var ciest no aprīļa spēcīgajām salnām.»

Ļoti labi ziemāji pārziemojuši Liepājas pusē, kur sākusies ziemāju papildmēslošana un virkne saimniecību to jau pat pabeigušas. Daudzi saimnieki jau gatavo augsni pupu sējai - Sakā un Durbes pusē pupu sēšana jau rit pilnā sparā. Tiek domāts arī par auzu sēju, informē LLKC Liepājas biroja augkopības konsultante Vita Cielava.

Ziemāju papildmēslošana sākta arī tajās saimniecībās Vidzemē, kur ir vieglāka augsne. Lai gan Vidzemē apsalušas augu virszemes daļas un lauki neizskatās pārlieku pievilcīgi, kopumā ziemāji, arī ziemas rapsis, pārziemojuši labi. Tradicionāli iznīkuši augi ir lauku zemākajās vietās vai pauguru galos. «Par laukiem, kuri rudenī sēti novēloti, saimnieki saka, ka augi izskatās kā diegi, varbūt būs jāpārsēj,» skaidro LLKC Madonas biroja augkopības konsultante Anita Brosova. Savukārt Valkas pusē ļoti koši ar savu tumši zaļo krāsu uz kopējo ziemāju fona izskatās ziemas rudzu lauki. Diezgan pelēki vēl gan ir ziemas kviešu lauki, bet arī tie kļūst zaļāki, kas nozīmē, ka veģetācija ir atsākusies. Izņemot dažas šķirnes, labi pārziemojis arī ziemas rapsis.

Savukārt Latgalē rapša lauku stāvoklis ir visai atšķirīgs. Lai gan pēc ziemošanas tas izskatījās labi, barības vielu trūkuma dēļ rapsis nedaudz mainījis krāsu, norāda LLKC Krāslavas birojā. Tomēr kopumā Krāslavas apkaimē pārziemojuši 95 procenti rapšu un graudaugu sējumu. Apmierinoša situācija uz laukiem ir arī Preiļu pusē, kur augu veģetācija atsākusies pilnībā. «Rudens lietavu dēļ rapšu platības mūsu pusē nav lielas, un tie ir labi pārziemojuši. Sliktāk izskatās oktobrī sētie ziemāji, lai gan ir cerības, ka ziemas kvieši tagad pavasarī tomēr sāks cerot. Tikmēr bioloģiskās saimniecības jau sākušas zālāju ecēšanu,» skaidro Preiļu biroja augkopības konsultante Inese Magdalenoka.

Avots: www.zz.diena.lv