Lauksaimniekiem tiešmaksājumos šogad pieejami 230 miljoni eiro

Sākot ar šodienu, Lauku atbalsta dienests (LAD) sāk pieņemt lauksaimnieku pieteikumus platību maksājumiem. Vienotā maksājuma likme 2017.gada sezonā ir provizoriski 70 eiro par vienu hektāru, papildus tam zaļināšanas maksājuma likme provizoriski ir 39 eiro par hektāru, portālu la.lv informēja LAD.

Kopējais finansējums tiešmaksājumiem šogad ir 230 miljoni eiro.

Pieteikumi platību maksājumiem tiks pieņemti līdz 22.maijam. Tikmēr pēdējā diena, kad vēl var pieteikties maksājumiem, ir 15.jūnijs, taču tad tiks piemērota kavējuma sankcija.

LAD arī norāda, ka, piesakoties platību maksājumiem elektroniski, lauksaimniekiem ir iespēja saņemt maksājumus ātrāk, kā arī kļūdas pieteikumā novērst jau pieteikuma iesniegšanas brīdī. LAD var pagūt nosūtīt arī brīdinājumus par kļūdām, un lauksaimnieks paspēs līdz 25.jūnijam iesniegt labojumus, nesaņemot par to sankcijas. Sistēma sniegs brīdinājumus arī gadījumos, ja klients aizmirsīs pieteikties kādam no atbalsta veidiem, ko būtu iespējams saņemt, kā arī neļaus pieteikt neatbilstošas platības.

Tā kā daudziem lauksaimniekiem nav pieejams dators ar interneta pieslēgumu, kā arī nav nepieciešamo datorprasmju, lai varētu iesniegt iesniegumu elektroniski, LAD tiešmaksājumu iesniegumu pieņemšanas laikā organizē klātienes konsultācijas daudzos pagastu centros, lai palīdzētu klientiem aizpildīt pieteikumus elektroniski. Lauksaimniekiem bez maksas būs iespēja iesniegt pieteikumus gan minēto konsultāciju laikā, gan arī apmeklējot klientu apkalpošanas centrus.

Informāciju par klātienes konsultāciju laikiem un norises vietām var lasīt LAD mājaslapā izvēlnē "Pieteikšanās platību maksājumiem elektroniski".

Latvijā platību maksājumu saņēmēju skaits pērn bija 61 381, tajā skaitā lauksaimniecības uzņēmumi, valsts un pašvaldības iestādes, lauksaimniecības zemes īpašnieki un apsaimniekotāji.

Likmes var mainīties, ņemot vērā pieteikto platību lielumu šogad.

Avots: la.lv