Krievijā 2017. gadā graudu raža sasniegs 112,8 milj.t - eksperti

Graudu raža Krievijā 2017. gadā salīdzinājumā ar pagājušo rekordgadu var samazināties par 6,5 % un sasniegt 112,8 milj.t, bet graudu eksporta potenciāls var sasniegt 41 milj.t, šādu prognozi paudis kompānijas "ProAgro" ģenerāldirektors Vladimirs Petričenko.

Aprīļa sākumā Krievijas lauksaimniecības ministrs Aleksandrs Tkačevs paziņoja, ka cer šogad uz ražu ne mazāku par 110 milj.t apjomā.

"Ņemot vērā sējumu platības, mitruma nodrošinājumu nozīmīgākajos graudaugu audzēšanas reģionos secinām, ka mēs varam sagaidīt ražu 112-113 milj.t robežās, ja precīzāk, tad 112,8 milj.t. Salīdzinājumā ar to, kas bija pagājušajā gadā, šis ir kritums, taču jāņem vērā, ka šī būs otrā raža pēc pagājušā gada rekorda. Nebūtu tā bijis - šis būtu rekords," - sacīja V.Petričenko.

Viņš precizēja, ka kviešu raža gaidāma 67,1 milj.t līmenī, no kurām 47 milj.t būs ziemas kvieši (- 8,5 % salīdzinājumā ar pagājušo gadu), miežu raža sasniegs 17,3 milj.t (- 3,6 %), rudzu - 2,5 milj.t (- 1,2 %), griķu - aptuveni 1 milj.t, kukurūzas - 14,9 milj.t (- 2,4 %).

"Nedomāju, ka ar tādu ražu strauji augs vietējais patēriņš, visticamāk, tas saglabāsies pagājušā gada līmenī - 75 milj.t. Eksporta potenciāls atrodas līmenī virs 41 milj.t. Ja tas arī būs tāds, tad pārejošie krājumi samazināsies tikai līdz 19 milj.t (no 22,5 milj.t), bet tas vienalga ir daudz. Vajadzētu eksportēt vairāk,"- sacīja eksperts.

V. Petričenko prognozē, ka pasaulē kviešu raža šogad samazināsies līdz 732 milj.t salīdzinājumā ar 751 milj.t pagājušajā gadā.

"Pirmkārt samazināsies ASV, kur kviešu sējumu platības saruks līdz daudzu gadu zemākajam līmenim. Viņi aktīvi samazina tās par labu sojai. Samazinājums būs arī pie mums (Krievijā), Ukrainā un Kazahstānā. Neliels palielinājums būs Eiropas Savienībā, bet tas nekompensēs minētos zaudējumus. Un galvenais - noteiktais samazinājums Austrālijā ir ieiešana atpakaļ normālā procesā, jo pagājušajā gadā tur bija nenormāli augsta raža - 35 milj.t kviešu, ņemot vērā, ka vidēji ik gadu viņi izaudzē apmēram 25 milj.t,"- paskaidroja viņš.

Avots: proagro