Agrārā tirgus konjunktūras institūts samazina kviešu eskporta prognozi Krievijai

Lielus eksporta apjomus no Krievijas maijā - jūnijā negaidiet. Pircēji gaida daudz augstāku un lētāku jauno ražu, tāpēc eksperti samazina eksporta prognozes pašreizējai sezonai.

"Maijam, skatoties no eksporta skatpunkta, ir diezgan drūma bilde. To apjomu, kurus vajadzētu izvest līdzsvara atgūšanai un krājumu samazināšanai, nebūs," - paziņojis Krievijas Agrārā tirgus konjunktūras institūta ģenerāldirektors Dmitrijs Rilko.

Pēc viņa teiktā, graudu importētāji jau skatās uz jaunās ražas perspektīvām pasaulē. "Un tās pagaidām izskatās labas, turklāt graudu jaunās ražas cenas, galvenokārt kviešu, ir par vairāk nekā 10 $ zemākas nekā vecās ražas, sasniedzot 172-173 $/t, - sacīja viņš. - Importētāji neforsē ar iepirkumiem".

D.Rilko uzskata, ja maijā kviešu eksports sasniegs vien 1,4 milj.t, un tad tas jau būs labs rezultāts. Vēl viņš paziņoja, ka jūnija graudu eksporta rekords ir 1,2 milj.t.

Ņemot visu iepriekš minēto vērā, institūts samazinājis kviešu eksporta prognozi valstij pašreizējai sezonai par 0,4 milj.t līdz 27,1 milj.t. Kukurūzas eksporta prognoze samazināta no 5 milj.t līdz 4,8 milj.t, miežu - no 3 milj.t līdz 2,1 milj.t. Graudu eksports kopumā sasniegs 36 milj.t nevis kā prognozēts agrāk 36,6 milj.t.

Pēc D. Rilko prognozēm, nākamajā sezonā graudu eksports Krievijā varētu sasniegt 37,6-39,8 milj.t, tai skaitā kviešu - 28-30 milj.t.

Graudu kopraža 2017. gadā, pēc D. Rilko aplēsēm, sasniegs 109-114,5 milj.t, tai skaitā kviešu - 64-69 milj.t.

Avots: zol