Karstie laika apstākļi pasliktinās kviešu ražību daļā ES valstu

Šogad ļoti karstie laika apstākļi Francijā un Dienvideiropā pasliktinās kviešu ražību. Vācijā, Polijā un Lielbritānijā, gluži pretēji, ražība būs augstāka nekā gaidīts, pateicoties nokrišņiem, ziņo aģentūra Reuters.

"Skaidrs, ka ļoti augstā gaisa temperatūra samazinās ražību Eiropā, taču par cik, runāt pagaidām pāragri, " - pavēstīja Francijas konsaltinga kompānijas Agritel līderis Mišels Porters.

Pēdējās nedēļās analītiķi samazina graudu ražu prognozes. Pagājušajā nedēļā Strategie Grains samazināja mīksto kviešu vērtējumu Eiropas Savienībai par 1,1 milj.t līdz 141,6 milj.t.

Agritel samazināja mīksto kviešu bruto ražas prognozi Francijai no 37,1 milj.t līdz 36-37 milj.t. M. Porters norādīja, ka prognozi vēl nāksies precizēt, ņemot vērā laika apstākļus nākamajā nedēļā.

Pēc meteorologu prognozēm, gaisa temperatūra Francijā šīs nedēļas beigās samazināsies līdz vidējam līmenim.

Pagājušajā gadā Francijā tika novākta sliktākā raža vairāku pēdējo desmitgažu laikā - 28 milj.t, jo laika apstākļi pavasarī - vasarā bija nelabvēlīgi kviešu sējumu attīstībai. 2015. gadā kviešu bruto raža Francijā sasniedza rekordaugstu līmeni - 41 milj.t.

Spānijā ekstremālie laika apstākļi - sali ziemas mēnešos un pašreizējās augstās gaisa temperatūras - samazinās mīksto kviešu ražu līdz 3,7 milj.t. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu raža saruks par 3,5 milj.t, prognozē Spānijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija.

Citās Eiropas lielākajās graudu audzētājvalstīs laika apstākļi bijuši daudz labvēlīgāki.

Vācijā, kas ir otra lielākā kviešu ražotājvalsts pēc Francijas, sējumi attīstās labi - lietus periods jūnijā atjaunoja mitruma krājumus, kas bija samazinājušies pēc neierasti sausā pavasara sākuma.

"Kopējā aina ir apmierinoša, un Vācija, visticamāk, šovasar iegūs vidēju ražu, pateicoties tam, ka mums nebija ekstremālu laika apstākļu, kādi bija vērojami citās Eiropas daļās," - pastāstīja viens no Vācijas analītiķiem. "Ražībai izšķirošas būs nākamās 2-3 nedēļas, un nepieciešams saulaina laika un lietus apvienojums".

Pēc Vācijas Lauksaimnieku asociācijas (DBV) prognozēm, kviešu bruto raža  valstī šogad sasniegs 25,2 milj.t (maija prognoze - 24,98 milj.t), salīdzinājumā ar pagājušo gadu tā pieaugs par 3 %.

Polijā, kas ir ceturtā lielākā kviešu audzētājvalsts Eiropas Savienībā, savlaicīgās lietavas arī uzlabojušas kviešu ražas perspektīvas. Pēc Sparks Polska prognozēm, kviešu raža valstī 2017. gadā sasniegs 11,3 milj.t, kas ir par 1 % vairāk nekā novākts pagājušajā gadā.

Kviešu sējumi Lielbritānijā atrodas labā stāvoklī, tādējādi dodot cerību uz nelielu ražas pieaugumu salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Gaidāmās kviešu ražas vērtējums valstī variē no 14,5 milj.t līdz 15 milj.t. Pērn šīs kultūras raža Lielbritānijā sasniedza 14,38 milj.t.

Avots: zol