USDA samazina kviešu ražas un krājumu prognozi pasaulei

ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) jūlija atskaitē samazinājusi kviešu ražas prognozi pasaulei par 1,7 milj.t līdz 737,83 milj.t. Neskatoties uz to, šis rādītājs joprojām paliek otrs lielākais rādītājs pasaules vēsturē pēc 2016. gada rekorda - 754,312 milj.t.

Saistībā ar problemātiskajiem laika apstākļiem, kas piemeklējuši virkni vadošo kviešu ražotājvalstu, neatkarīgie eksperti gaidīja ieraudzīt būtiskāku ražas prognozes samazinājumu. Taču USDA ir pazīstama ar savu konservatīvismu, un šāda veida piesardzību aprēķinos varēja paredzēt.

Kviešu kopražas prognoze samazināta saistībā ar ražu perspektīvu pasliktināšanos ASV, Austrālijā, ES, Ķīnā, Ukrainā. Daļēji to kompensēs gaidāmais ražas pieaugums Krievijā.

Kviešu patēriņa prognoze pasaulei palielināta par 0,51 milj.t līdz 735,28 milj.t. Pieaugs gan pārtikas, gan lopbarības patēriņš.

Nedaudz samazināta kviešu eksporta prognoze pasaulei, par 130 tūkst.t līdz 178,42 milj.t. Galvenokārt ASV, ES un Ukrainas dēļ. Kviešu eksporta prognoze palielināta Krievijai.

Nedaudz vieglāki kļūs kviešu krājumi pasaulē. 2017/18. sezonas beigās tie sasniegs 260,60 milj.t, kas ir par 0,59 milj.t mazāk nekā prognozēts jūnijā, taču vienalga ir rekordaugsti.

Avots: zol