Lauksaimnieki: Zemgalē ziemas mieži jau ir novākti; citviet labību varētu sākt kult tikai augustā

Zemgalē labības kulšana sākās pirms nedēļas, un patlaban ziemas mieži jau gandrīz ir novākti, savukārt citviet Latvijā graudus varētu sākt vākt tikai augustā, prognozēja aptaujātie lauksaimnieki.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrības «Latraps» ģenerāldirektors Edgars Ruža aģentūrai LETA sacīja, ka Zemgalē labību sāka vākt jau pagājušajā nedēļā, un šobrīd tikpat kā ir novākti ziemas mieži, kas reģionā ienākas pirmie. Tāpat vietām sākusies ziemas rapša novākšana. «Aizvakar mums ienāca pirmās kravas ar ziemas rapsi, un šodien tās turpina vest. Vēl gan nav sākušies masveida rapša kulšanas darbi. Raža tiek vākta no atsevišķiem laukiem, kur sētas agrākas šķirnes vai bijusi attīstībai labvēlīga klimatiskā ietekme. Taču kopumā ar rapša ievākšanu vēl 3-4 dienas jānogaida,» sacīja Ruža, pieļaujot, ka solītā lietus dēļ intensīva rapša ražas novākšana varētu sākties arī agrāk.

Ruža atzina, ka, ņemot vērā laika apstākļus, graudu kulšana šogad Zemgalē, kur parasti labību sāk ievākt agrāk nekā citos reģionos, ir novēlojusies par apmēram nedēļu. Savukārt Vidzemē un Latgalē ražas novākšanas darbi varētu sākties tikai pēc divām nedēļām. Zemgalē kvieši kopumā šogad laika apstākļu dēļ vēl ir ļoti negatavi - tikai dažas šķirnes atsevišķos laukos jau ir pietiekami attīstījušās. Tomēr pozitīvi, ka, neraugoties uz lietavām jūlijā, graudaugu sējumus tikai vietām Latvijā sagāza veldrē.

«Latraps» ģenerāldirektors piebilda, ka pašreizējie laika apstākļi graudaugu ziemāju sējumu attīstībai ir vērtējami kā labi, arī vasarāji izskatās labi. Graudaugu ražas potenciāls šogad solās būt labs, pateicoties laika apstākļiem - pietiek gan mitruma, gan arī nav pārāk karsts. Arī siltuma un saules netrūkst. Kopumā graudaugu ražas ziņā šis solās būt vēsturiski labākais gads Latvijā. Svarīgi, lai turpmākajās nedēļās neuznāk negaiss un ilgstošs lietus, kas apdraudētu ražas veiksmīgu novākšanu.

Vienlaikus Ruža piebilda, ka saistībā ar labības ievākšanas novēlošanos šogad pastāv bažas optimālā termiņā neiesēt ziemas rapsi. "Ja ziemas rapša sējai optimālos termiņus nokavē, tad to labāk nesēt nemaz. Vēlākais laiks, kad sēt ziemas rapsi, ir 25.augusts, jo pēc tam ir ļoti liels risks, ka tas neattīstīsies.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) «VAKS» valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons aģentūrai LETA atzina, ka šogad labības ievākšana Vidzemē un Latgalē novēlosies par apmēram divām nedēļām un, visticamāk, ražu izdosies sākt vākt tikai augusta otrajā nedēļā. «Visticamāk, ka ievērības cienīga ražas novākšana būs augusta otrajā nedēļā. Kaut ko ceram ievākt arī jaunnedēļ, bet diez vai tas izdosies,» pārdomās dalījās Jansons.

«VAKS» valdes priekšsēdētājs teica, ka ražas ievākšanas novēlošanās kavē ziemas rapša sēju, jo tā sējai paredzētās zemes platības ir aizņemtas ar šā gada ražu. Taču tiklīdz lauki būs atbrīvoti, rapša sēja sāksies, ja vien laika apstākļi nepasliktināsies.

Viņš piebilda, ka šovasar laika apstākļi graudaugu attīstībai bija labvēlīgi. Tā kā vasara bija vēsa un mitra, graudu masa ir pietiekoša. Tāpat šogad labību izdevās nosargāt no kaitēkļiem un slimībām, arī ražas potenciāls uz lauka ir labs. «Graudaugu raža šogad noteikti būs labāka nekā pagājušogad. Apsekojot laukus, redzams, ka raža ir virs vidējā, bet graudi vēl jānovāc,» teica Jansons, paužot cerību, ka laika apstākļi graudu ražas novākšanas laikā laikā būs labvēlīgi, un raža būs tik laba kā solās būt patlaban.

Jau ziņots, ka jūnija beigās graudaugu sējumi visā Latvijā attīstījās labi un tiem pietika gan siltuma, gan arī mitruma. Latvijas graudkopji jau toreiz prognozēja, ka šogad pastāv cerības uz labāku graudaugu ražu nekā pērn.

Avots: www.tvnet.lv