Graudu cenām ir tendence kristies - Latraps

Patlaban graudu cenas ir augstākas nekā pērn šajā laikā, tomēr negatīvi vērtējams, ka tām ir tendence kristies, aģentūrai LETA sacīja Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrības Latraps ģenerāldirektors Edgars Ruža.

Viņš pastāstīja, ka graudu cenas patlaban ir augstākas nekā pērn attiecīgajā periodā un atbilst tam, ko daudzi graudkopji bija nosprauduši kā vēlamo graudu cenu līmeni.

Viņš atgādināja, ka vēl salīdzinoši nesen graudu cenas strauji paaugstinājās saistībā ar ne pārāk iepriecinošajām globālajām ziņām no dažādiem graudu audzēšanas reģioniem par laika apstākļu dēļ radītām likstām. Taču tagad cenām atkal ir tendence pakāpeniski samazināties, un tās ir atgriezušās apmēram tajā pašā līmenī, kur bija pirms mēneša. Tas tāpēc, ka bažas par graudu krājumiem pasaulē ir kliedētas un arī laika apstākļi dažādos graudu audzēšanas reģionos ir stabilizējušies.

Ruža pieļāva, ka turpmāk cenas kritīsies. «Tagad kādu laiku varētu būt graudu cenu lejupslīde, jo apstākļi daudzmaz ir stabilizējušies arī citos reģionos, pesimisms par ražām ir pārdzīvots un līdz ar to graudu cenām ir stabilizējošas lejupslīdošas tendences,» sacīja Ruža. Viņš gan piebilda, ka daudzi Latvijas zemnieki iepriekš bija fiksējuši graudu cenas, līdz ar to cenu svārstības būtiski neietekmē.

Ruža teica, ka, piemēram, bažas par graudu kvalitāti radīja sausums šovasar šajā reģionā. Taču, neraugoties sākotnējām uz raizēm, milzīgas problēmas nav radušās. Lai gan ir pieprasījums pēc kviešiem ar augstāku proteīna saturu, deficīta pēc tiem nav. «Jau kādu laiku graudu krājumi pasaulē ir pilnīgi pietiekoši un cenas varētu kristies. Taču, pieņemu, ne dramatiski,» sacīja Ruža.

Arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) VAKS valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons aģentūrai LETA teica, ka graudu cenas šobrīd ir augstākas nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā.

Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta pēdējie jaunākie dati liecina, ka Starptautiskās Graudu padomes (IGC) un ASV Lauksaimniecības departamenta (USDA) prognozes liecina, ka 2017/2018.gadā kviešu ražošana, pēc pašreizējām prognozēm, salīdzinājumā ar 2016./2017.gadu samazināsies par 2%, bet joprojām saglabāsies virs vidējā līmeņa. Kviešu krājumi pasaulē sasnieguši jaunu rekordu 261,2 miljonu apmēru, ko virza Ķīnas krājumu pieaugums.

Pasaulē kviešu eksporta ziņā pirmajā vietā atkal ierindojas ES, kurai seko Krievija. Vietām ES, piemēram, Spānijā, Itālijā un Francijā ir karsti un sausi laika apstākļi, kas ietekmē kviešu un miežu ražas. Aplēses arī liecina, ka Krievijas dienvidu daļā saglabājas labas ziemas kviešu ražas prognozes.

Avots: www.db.lv