Kviešu raža Krievijā šogad var sasniegt kārtējo rekordu - eksperts

Krievija šogad var iegūt kviešu rekordražu - no 74 līdz 77 milj.t, prognozē Krievijas Agrārā tirgus konjuktūras institūta ģenerāldirektors Dmitrijs Rilko.

"Jūnija - jūlija lauku apsekošanas rezultāti uzrādīja labu potenciālu, tāpēc mēs palielinājām ražas prognozi līdz 74-77 milj.t no agrāk prognozētajiem 72-75 milj.t," - "Interfaksam" paziņoja D.Rilko.

Graudu eksporta prognozi šai sezonai D.Rilko palielināja par 0,5 milj.t līdz 29,5-31,5 milj.t.

Pēc viņa teiktā, kviešu rekordraža gaidāma valsts dienvidos. "Centrālajos reģionos lauku apsekošanas laikā mēs redzējām potenciālu, kas tuvs rekordam, un tas ir sācis apstiprināties kulšanas laikā,"- sacīja viņš.

"Domāju, kopumā kviešu raža šogad pārsteigs ar kārtējo rekordu,"- sacīja viņš, atgādinot, ka 2016. gadā Krievijā tika nokulta 73,3 milj.t liela kviešu raža, bet 2015. gadā - 61,8 milj.t liela.

Institūta ģenerāldirektors pavēstīja arī, ka palielināta miežu ražas prognoze - no 17 milj.t līdz gandrīz 18 milj.t.

Pagājušajā gadā miežu raža Krievijā sasniedza 17,99 milj.t, bet 2015. gadā - 17,5 milj.t.

D. Rilko norādīja, ka graudu bruto ražas prognoze tiks pārskatīta pēc tam, kad būs skaidrība ar kukurūzu. "Dienvidos tās sējumi ir ļoti labā stāvoklī, taču ir prognoze, ka gaisa temperatūra reģionā var palielināties līdz 42 grādiem. Vai tas notiks vai nē un, cik ilgi tāds karstums turēsies nav zināms, taču tas rada bažas,"- sacīja viņš

Centrālajos reģionos kukurūzas sējumi atpaliek veģetācijā, jo pavasarī - vasarā bija vēsi laika apstākļi. 2016. gadā kukurūzas raža Krievijā sasniedza 15,3 milj.t, bet 2015. gadā - 13,2 milj.t.

Avots: idk