Kanāda var kļūt par kviešu lielāko piegādātāju Bangladešai

Kanādas - Bangladešas tirdzniecības palāta (CanCham) kopā ar Kanādas Augsto komisiju Bangladešā sagatavojusi un publicējusi atskaiti "Graudu imports Bangladešā: Kanādas graudu perspektīvas".

Atskaitē, tiek runāts par augstām iepirkšanas izmaksām, kas jāveic Bangladešas importētājiem iegādājoties kanādiešu kviešus. Atvērt akreditīvu graudu importa procedūras uzsākšanai iespējams tikai ar uzticamas ārvalstu bankas garantiju, kas nav lēti.

Diezgan bieži Kanādas piegādātie graudi ir ar palielinātu mitrumu. Turklāt Kanādas pārdevēji pirms atkraušanas neveic graudu fumigāciju, kamēr Bangladešā tas ir obligāts nosacījums. Rezultātā importētājiem rodas papildus izmaksas kviešu kaltēšanai un fumigācijai.

Kanādas - Bangladešas lobijs uzskata, ka atrodot minēto problēmu atrisināšanas kompromisa paņēmienus, iespējams vēl vairāk palielināt Kanādas kviešu klātbūtni Bangladešas graudu tirgū.

Bez visa tā kviešu imports no Kanādas Bangladešā 2016. gadā salīdzinājumā ar 2015. gadu pieaudzis par gandrīz 32 % līdz 1,549 milj.t.

Pēdējo piecu gadu laikā visu kviešu imports Bangladešā pieaudzis no 1,8 milj.t līdz 5,4 milj.t gadā. Kviešu imports palielinājies, jo iedzīvotāji, attīstoties urbanizācijai, samazina rīsu patēriņu, palielinot maizes un konditorijas izstrādājumu patēriņu.

Kanāda kļūst arī par nozīmīgāko eļļas kultūru, zirņu un lēcu piegādātāju Bangladešai.

Bangladeša importē kviešus galvenokārt no Kanādas, Austrālijas, Krievijas un Ukrainas. Vietējā raža spēj segt tikai 20 % no gada patēriņa.

Avots: zol