Graudu birums solās būt labāks nekā pērn

Karstākajā darba cēlienā - zemnieku viedokļi par jaunās ražas kūlumu.

Andris Felss, Krustpils novada z/s "Vīnkalni" īpašnieks: "Kuļam jau vairākas dienas, kavēties nedrīkst, laika apstākļi ļoti labi, un graudu birums krietni labāks nekā pagājušajā gadā. Ir lauki, kur ziemas kviešu raža - tie aizņem vairāk nekā 500 hektārus - ir septiņas un pat astoņas tonnas. Vidējā raža no hektāra, protams, būs zemāka, varbūt sasniegs piecas tonnas. Tas tāpēc, ka mums nav tik viendabīgu lauku kā Bauskas pusē. Un nav jau zināms, kāds laiks būs pēc nedēļas. Patiesībā par vidējo ražu konkrēti varēs runāt tad, kad graudi būs klētī. Situācija graudu tirgū? Visu nosaka spekulācijas biržā, pārējais ir pupu mizas."

Velta Mītke, Baltinavas novada z/s "Mītkes" īpašniece: "Mums kopējās platības sasniedz 1000 hektāru - ziemas kvieši, vasaras kvieši, zirņi, griķi, ziemas rapši, vasaras rapši. Uz kulšanu vēl nedēļa jāpagaida, pavasaris bija ļoti sauss, bijām satraukušies ne pa jokam, bet tad pēdējā sekundē atnāca lietus, tagad lauki izskatās labi. Kaut nu laika apstākļi ļautu labi novākt! Šodien savu desmitgadīgo meitu Annu palaidīšu noiet kādus desmit kilometrus svētceļojumā uz Aglonu, lai lūgšanas palīdz. Māra jau sargā Latgalīti. Mēs paši sargājam ar centīgu darbu. Runājot par graudu tirgu, protams, sirsniņa sāp, nekas spožs ar cenām negaida. Lauku konsultāciju centrs lēš, ka Latgalē ziemas kviešu ražība varētu būt 3,8 t/ha, ziemas rapšu - 3 t, bet rudzu - 2,8 t. Es varu sacīt tā - galvenais, ka raža ir labāka nekā pagājušajā gadā."

Jānis Litiņš, Bauskas novada z/s "Zeltkalniņi" īpašnieks: "Šobrīd kulšanai ideāli apstākļi, ziemas kviešu birums 7 - 8 t, vidēji varētu sanākt6,5 - 7 t. Tirgus cena augsta nebūs, bet zema arī ne. Krievijā daudzās vietās sausuma dēļ sējumi izdeguši, vietām atkal izslīkuši, mums jārēķinās ar to, kas notiek pasaulē. Esmu optimists, citādi lauksaimniecībā nav ko darīt, tad jāiet strādāt - ha! - uz banku."

Avots: www.la.lv