Sīrija no kviešu audzētājas pārvēršas par to importētāju

Sīrija no kviešu audzētājas pārvērtusies par to importētāju, jo graudu pārstrādes rūpnīcas un elevatori valstī būtiski cietuši un iznīcināti kara laikā, pastāstīja Sīrijas ministrs nesenajā intervijā izdevumam Xinhua.

"2010. gadā Sīrijai bija aptuveni 3,5 milj.t kviešu. Vietējā ražošana pārsniedza patēriņu. Tad mūsu krājumi pietika trīs gadiem uz priekšu. Tagad mūsu valsts kļuvusi par kviešu importētāju," - paziņoja Sīrijas vietējās tirdzniecības un patērētāju aizsardzības ministrs Abdula Al Garbi.

Ministrs piebilda, ka valdība plāno stabilizēt kviešu krājumu līmeni valstī, importējot tos, pirmkārt, jau no Krievijas.

Viņš pastāstīja, ka 2016. gada jūlijā krājumi samazinājās līdz kritiskam līmenim, to apjoms bija pietiekams tikai dažām dienām.

"Tagad mūsu krājumi pietiktu 210 dienām, un mēs ceram 2018. gadā paplašināt šo laika periodu līdz 360 dienām," - sacīja viņš.

Kvieši Sīrijā ir nozīmīgs produkts. Neskatoties uz problēmām kara dēļ un Rietumu noteikto sankciju dēļ, valdība turpina nodrošināt maizes ceptuves ar kviešiem, pateicoties Krievijai un Irānai.

Pēc ministra teiktā, Rietumu noteikto sankciju dēļ lielākās grūtības ir sagādāt nepieciešamo aprīkojumu graudu pārstrādes rūpnīcu un elevatoru atjaunošanai, kā arī tehnoloģijas.

Avots: idk