Ukrainas treideri ir vienojušies par kviešu eksporta ierobežošanu

Lai izbēgtu no maizes cenu paaugstināšanās valstī, lielākie Ukrainas graudu tirgotāji ir piekrituši Ukrainas Ekonomikas ministrijas piedāvājumam samazināt kviešu eksportu 2019/2020 gada sezonā līdz 20.2 mlj. tonnām.

Neskatoties uz to, ka Ukraina ir liels graudu eksportētājs,un Ukrainas ražas daudz pārsniedz vietējo pieprasījumu, vīrusa Covid 19 pandēmija ir likusi daudzām valstīm pārskatīt ierobežojumus pārtikas eksportam.

Ukrainas maizes cepēji un dzirnavnieki pagājušajā nedēļā vērsās pie valdības ar lūgumu ierobežot graudu un ar tiem saistīto pārtikas produktu eksporta ierobežošanu, lai saglabātu līdzšinējās maizes cenas koronavīrusa uzliesmojuma gadījumā.

Ukrainas ekonomikas ministrija paziņoja, ka sekos līdzi un kontrolēs kviešu eksporta piegādes, tirgos miltus vietējā tirgū un treideriem būs jāsaskaņo eksporta apjomus.

Šinī sezonā Ukrainas graudu eksporta apjoms bija 18 mlj.tonnas kviešu. "Atlikušais apjoms 2.2 mlj.tonnu uz eksportu aprīlī - jūnijā.... absolūti tipiski Ukrainas eksportam pēdējos mēnešos sezonā nenes nekādu risku pārtikas drošībai" - teikts treideru asociācijas ziņojumā UGA.
2019/2020 gada sezonā jūnijs - jūlijs Ukraina palielināja graudu eksportu par vairāk nekā 20% apmēram līdz 45,4 mlj.tonnām.

Saskaņā ar Ukrainas Ekonomikas ministrijas prognozēm, šinī sezonā tiek plānots eksportēt rekordlielu daudzumu 52-55 tonnas draudu.

Avots: BusinessRecord.com