Kazahstāna aptur kviešu un miltu eksporta kvotas

Saskaņā ar ASV  Zemkopības ministrijas ziņojumu, Kazahstāna no 13.septembra oficiāli apturējusi kviešu un kviešu miltu eksporta kvotas. Kopš 14.aprīļa, kad stājās spēkā kvotas, kurām bija jāsaskaņo eksports ar vietējām pārtikas drošības prasībām, Kazahstānas eksportētāji ir izmantojuši 83%  kviešu eksporta kvotu un 66% kviešu miltu eksporta kvotu apjoma.

15.jūnijā Kazahstāna paziņoja par kviešu un kviešu miltu eksporta kvotas pagarināšanu līdz 30.septembrim un palielināja eksporta apjomus līdz 1,55 miljoniem tonnām kviešu un 670 000 tonnām kviešu miltu. Pēc ziņojumiem par labu rudens graudu ražu, valdība nolēma atcelt eksporta ierobežojumus. Saskaņā ar Zemkopības ministrijas datiem, līdz 13. septembrim Kazahstānā bija novākti gandrīz 70% graudu ražas, pie tam šobrīd raža tiek prognozēta vismaz par 30% lielāka nekā pērn.

Kaut gan Kazahstānā pagājušajā gadā bija neparasti karsti un sausi laikapstākļi, šogad laikapstākļi un nokrišņu līmenis kopumā ir bijis labvēlīgāks galvenajās graudu audzēšanas teritorijās. Zemkopības ministrija vērtē  kviešu produkciju 2022.-23.tirdzniecības gadā  -  13 milj.t,  ar iekšzemes patēriņu 6,5 milj.t. Vidējā raža ir 1,2 tonnas no hektāra.

Avots: FAO, World-grain.com