Krievijas uzbrukuma rezultātā ir iznīcināta Ukrainas ostu infrastruktūra un 60 000 tonnu graudu, kas paredzēti eksportam uz Ķīnu

Naktī no 18. uz 19. jūliju graudu termināļi un ostu infrastruktūra Ukrainā kļuva par Krievijas uzbrukumu mērķiem, kā rezultātā tika nodarīti postījumi, kuru pilnīgai likvidēšanai būs nepieciešams vismaz gads, informēja Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrija.

Tika sapostīta ievērojama daļa Čornomorskas ostas infrastruktūras, un iznīcināti 60 000 tonnu graudu, teikts ziņojumā.

Ir cietusi Ukrainas un starptautisko tirgotāju un pārvadātāju, tādu kā Kernel, Viterra un CMA CGM Group, graudu infrastruktūra.

"Tas ir terora akts nevis pret Ukrainu, bet pret visu pasauli," sacīja agrārās politikas un pārtikas ministrs Mikola Solskis.

“Pasaules pārtikas drošinātība ir atkal ir apdraudēta. Ja mēs nevarēsim eksportēt pārtiku, nabadzīgāko valstu iedzīvotāji būs uz izdzīvošanas robežas. Graudu cena pieaugs un ne visas valstis varēs atļauties iegādāties lauksaimniecības produkciju, kas nozīmē, ka ievērojami pieaugs cenas tādiem pārtikas produktiem kā milti, graudaugi un gaļa.”

Šis bija otrais uzbrukums Ukrainas ostām pēc tam, kad Krievija paziņoja par izstāšanos no Melnās jūras graudu iniciatīvas, kas ļāva droši nosūtīt 33 miljonus tonnu graudu un citu pārtikas produktu no Ukrainas ostām. Piecus mēnešus no brīža, kad Krievija 2022. gada 24. februārī iebruka Ukrainā, eksports no Ukrainas tika bloķēts, izraisot graudu cenu kāpumu gandrīz līdz rekordaugstam līmenim un apdraudot pasaules pārtikas drošību, jo Ukraina ir vadošā kviešu, kukurūzas, miežu un saulespuķu eļļas eksportētājvalsts.