Ukraina uzsāks tiesvedību pret Poliju, Ungāriju un Slovākiju, kuras ir noteikušas vienpusējus ierobežojumus Ukrainas graudu importam

Pēc Ukrainas amatpersona teiktā, ir sagaidāms, ka Ukraina "tuvākajā laikā" uzsāks tiesvedību pret Poliju, Ungāriju un Slovākiju, kuras ir noteikušas vienpusējus ierobežojumus Ukrainas graudu importam. Ukraina cīnās ar grūtībām graudu eksportēšanā kopš 2022. gada februāra Krievijas iebrukuma un tam sekojošajām ostu blokādēm. Alternatīvei sauszemes ceļi caur Eiropu veicināja eksportu, īpaši pēc Melnās jūras graudu vienošanās sabrukuma jūlijā, kas iepriekš ļāva droši eksportēt graudus caur Melno jūru.

ES noteiktie ierobežojumi maijā ļāva Polijai, Bulgārijai, Ungārijai, Rumānijai un Slovākijai aizliegt Ukrainas kviešu, kukurūzas, rapšu un saulespuķu sēklu tirdzniecību vietējā tirgū, vienlaikus atļaujot šādu preču tranzītu eksportam uz citām valstīm. Polija, Slovākija un Ungārija paziņoja par saviem iekšzemes ierobežojumiem Ukrainas graudu importam 15.septembrī, pēc tam, kad Eiropas Komisijas izpildvara nolēma vairs nepagarināt Ukrainas graudu importa aizliegumu piecās Ukrainai kaimiņos esošajās ES valstīs.

Trīs valstis skaidroja, ka šādi rīkojušās, lai aizsargātu savus lauksaimniekus un ekonomiku no krasa preču cenu krituma, ko radījis Ukrainas graudu pieplūdums to iekšzemes tirgos. Pēc Ukrainas Zemkopības ministrijas datiem, trīs mēnešos kopš 2023.gada jūlija no valsts pa dzelzceļu tika eksportēts 1,4 miljoni tonnu no kopējā lauksaimniecības produkcijas eksporta apjoma 4,5 miljonu tonnu apmērā.